НАРОДНА ВЕРОВАЊА НА СВЕТОГ НИKОЛУ: Ево шта на највећи српски празник ваља радити, а шта не…

Најбројнија слава међу Србима

Српска православна црква сутра слави Светог Николу Чудотворца, једног од највећих хришћанских светитеља који важи за заштитника путника, морепловаца, рибара и сплавара.

Слава Свети Никола је по броју оних који је славе, без премца међу Србима, а такође је храмовна и манастирска слава СПЦ. Посвећено му је више од 600 цркава под јурисдикцијом Српске православне цркве.

Kако Свети Никола пада у време великог Божићног поста, верници припремају искључиво рибу и другу посну храну.

Ова слава је у календару Српске православне цркве обележена црвеним словом и због тога постоји веровање да не ваља радити никакве кућне послове, усисавати, прати веш, чистити и све томе слично.

Свети Никола је слава непроменљивог датума – 6. децембра по старом, односно 19. децембра по новом календару, на дан када је 343. године тај светитељ преминуо. Свети Никола се слави и 22. маја, у знак сећања на дан када су његове мошти 1096. године пренете из Мира у Ликији у тада православни Бари, у Италији, и положене у цркву Светог Јована Претече, која је убрзо постала стециште ходочасника. Три године потом грађани Барија подигли су велелепну цркву том свецу.

Том храму је касније, у 14. веку, српски краљ Стефан Дечански слао богате прилоге и целу цркву украсио сребром у знак захвалности што му је, како је веровао, Свети Никола повратио вид. Постоји и веровање да на Светог Николу не треба никога подсећати на дуг нити му додатно отежавати положај због тога што је дужник.

На тај дан треба односити поклоне онима који славе Светог Николу. Међутим и свечари који славе не смеју своје госте да пусте кући празних руку, већ им обавезно морају дати дарове пре него што пођу.

Такође, у нашем народу сачуван је и један леп обичај за ову славу, а то је „дворење славе“. Наиме, домаћин, на дан славе, обучен у свечано одело, гологлав, ведар и расположен, дочекује госте и цео дан не седа док свећа гори. Не седа из поштовања према светитељу и који је главни гост у његовој кући, и он стоји пред њим као у цркви на молитви.

 

Извор: Srbija Danas

БОНУС ВИДЕО

Loading...