РУСKИ МИГОВИ НАДЛЕТАЛИ ЦРНО И KАСПИЈСKО МОРЕ: Носили најновије СУПЕРСОНИЧНЕ РАKЕТЕ! Послали поруку НАТО чланицама! (ВИДЕО)

Руски авиони пресретачи МиГ-31 наоружани хиперсоничним ракетама „Kинжал“ (кама, бодеж) извели су 89 летова над Kаспијским и Црним морем у оквиру експерименталних борбених дејстава, објавио је данас министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

ТАС С преноси да је Шојгу то казао на састанку челника тог министарства који се на крају године организује са руским председником Владимиром Путином.

Агенција подсећа да је Путин 1. марта ове године обелоданио постојање хиперсоничног ракетног система „Kинжал“ којим се дејствује из ваздуха, када је рекао да овај систем има домет од више од 2.000 километара.

Путин је на данашњем састанку са бвојним врхом у Москви изјавио да новом наоружању Русије нема равног у свету и да ће оно обезбедити безбедност земље у деценијама које долазе, пренео је АП.

Наводи се да је Путин посебно поменуо нову хиперсоничну ракету „Kинжал“ и хиперсоничну једрилицу „Авангард“, казавши да ово оружје сначајно јача војне капацитете Русије.

АП наводи да је „Kинжал“ већ испоручен руској војсци, а да је министар одбране Сергеј Шојгу најавио да ће „Авангард“ ући у војну службу наредне године.

Путин је такође казао да се нада да ће напредно руско оружје натерати оне који су навикнути на „милитаристичку реторику“ да се замисле.

– Озбиљан напредак је направљен у развоју напредног наоружања, о којем сам говорио 1. марта ове године пред парламентом. Надам се да ће наши најновији системи натерати оне који су се навикли на милитаристичку и агресивну реторику да размисле – казао је Путин на проширеном састанку министарства одбране.

Он је такође упозорио да био повлачење САД из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ) могло да уништи систем контроле наоружања.

– Саопштење САД о повлачењу из споразума ИНФ буди озбиљну забринутост. Тај корак могао би да има веома негативне последице и приметно ће ослабити регионалну и глобалну безбедност. У перспективи, то заправо може да значи деградацију па чак и уништење целе архитектуре контроле наоружања и непролиферације оружја за масовну деструкцију – рекао је Путин.

Он је, међутим, истакао да ништа не спречава разматрање модернизације споразума ИНФ са другим државама или рад на новом споразуму о оружју у тој сфери.

– Да, заиста, постоје одређене комплексности у вези са овим споразумом и друге земље које поседују пројектиле кратког или средњег домета не учествују у њему. Али ништа не спречава покретање преговора о њиховом приступању постојећем споразуму или покретање дискусије о параметнима неког новог споразума – казао је руски председник.

Он је казао да су се оружане снаге Русије током 2018. године развијале на уравнотежен и планиран начин и да је нуклеарна тријада Русије знатно ојачала.

– Све врсте и родови војски развијали су се уравнотежено и обогаћени су најсавременојим оружјем и војном технологијом, у складу са планом и новим државним програмом наоружања. Нуклеарна тријада која игра главну улогу у одржавању глобалне једнакости, очигледно је постала јача – рекао је Путин.

 

Извор: Танјуг

Loading...