РУСКИ ПАТРИЈАРХ ПОСЛАО ПИСМО СРПСКОМ ИРИНЕЈУ: Ево шта тражи Kирил од Српске православне цркве

Наступа време кад ћутање више није могуће, јер оно што се дешава на наше очи представља изазов упућен целом православном свету

Патријарх московски и све Русије Kирил упутио је писмо поглавару Српске православне цркве патријарху Иринеју у којем га моли за подршку и помоћ у насталој ситуацији и могућег раскола у православљу због давања томоса о аутокефалији Украјинској цркви!

– Подигните свој уважени глас, учините све што је у вашој моћи како бисмо зауставили радње разорне по православље. Апелујем на вас и сву пуноћу ваше свете цркве да не признате новостворену псеудоцрквену структуру и да не ступате у општење с њом. Наступа време кад ћутање више није могуће, јер оно што се дешава на наше очи представља изазов упућен целом православном свету. Нема сумње да се украјински сценарио убудуће може применити на било коју другу помесну цркву – написао је између осталог Kирил Иринеју.

Московски патријарх се обратио и другим поглаварима помесних православних цркава позвавши их да не признају „резултате незаконитог скупа расколника који је одржан у Kијеву“.

– Пре неколико дана стигла је посланица патријарха Kирила, чиме је указана велика част патријарху Иринеју и српској цркви. То је још један доказ да СПЦ са руском црквом има изузетно добре односе, а став наше цркве о питању давања аутокефалности украјинској је врло јасан и познат – каже извор из СПЦ.

Kако сазнајемо, јуче је одржана и редовна седница Синода СПЦ на којој је званично и примљено писмо.

Почетком новембра украјински председник Петро Порошенко и патријарх цариградски Вартоломеј потписали су споразум о стварању Украјинске православне цркве, чиме је додатно распламсан сукоб између Московске и Васељенске патријаршије. Још је неизвесно да ли ће Вартоломеј 6. јануара издати такозвани томос о аутокефалији, као што је најавио, или ће Украјинска црква прећи под јурисдикцију Васељенске патријаршије, како су најављивали поједини медији у Украјини.

Иринеј је неколико пута покушао да предочи Вартоломеју какве би последице по православље могла изазвати одлука о аутокефалности, а приликом њиховог недавног сусрета у Солуну му је сугерисао да би било добро да одустане од тога. Свети архијерејски сабор СПЦ је након заседања у новембру саопштио да је одлука Цариградске патријаршије неутемељена, а „одлука о рехабилитацији расколничких група неприхватљива“, те да их стога СПЦ неће признати. Недавно се и митрополит црногорско-приморски Амфилохије састао са Цариградским патријархом у Истанбулу, где му је изнео јасан став СПЦ о неопходности сазивања Свеправославног сабора, на којем би био решен поменути велики проблем.

 

Извор: Srbija Danas / Kurir

БОНУС ВИДЕО

Loading...