БРИТАНСKИ ЕKСПЕРТ ПРИЗНАО ПОРАЗ ЊИХОВЕ ВОЈСKЕ: Наши тенкови су инфериорни и не могу да парирају РУСKОЈ АРМАТИ!

У целини гледано, руски тенк Т-14 је бацио рукавицу у лице немарним министарствима одбране Велике Британије и САД када је у питању развој оклопне борбене технике нове генерације

Без обзира на унапређивање основних борбених тенкова НАТО, они у реалној бици неће моћи да се супротставе руском тенку нове генерације Т-14 „Армата“.

Западни експерти упозоравају да ће модернизација реално застарелог концепта у конструкцији тенкова довести до непотребних трошкова, док ће резултати бити неприметни. Ако желимо да парирамо Русима потребан нам је пројекат развоја потпуно новог тенка.

Британски војни експерт Вил Фланинген је на интернет порталу Wавелл Роом написао да основни борбени тенкови као што су британски Цхалленгер 2, амерички М1А2 „Абрамс“ и немачки Леопард 2 персонификују врх западне техничке мисли, када је у питању развој оклопне технике. Међутим, та мисао се развијала до последње деценије 20.века и после тога остала на истом нивоу. Са друге стране, руски конструктори су осмислили тенк нове генерације Т-14 „Армата“, који је од поменуте тројке бољи по три фундаментална фактора:

-Степену преживљавања
-Ватреној моћи и
-Покретљивости

„Израда основног борбеног тенка Т-14 „Армата“ на најбољи начин демонстрира на којем се технолошком степену налазе руски инжењери када је у питању дубинско познавање основних критеријума у конструкцији тенка -преноси интернет портал РГ. Покретљивост је увек било тешко уклопити са остала два фактора. Ова важна карактеристика је некако увек била обрнуто пропорционалана факторима као што су ватрена моћ тенка и његов степен заштићености-квалитет оклопне заштите. Руски конструктори су успели да са тенком Т-14 „Армата“ усагласе све ове факторе. Довољно је погледати масу тенка Цхалленгер 2 који је са својих 62 тоне далеко тежи од руског конкурента“- напомиње војни експерт.

Ватрена моћ је остварена помоћу универзалног глаткоцевног топа у калибру 125мм. И то није све. Руски конструктори су оставили простор да се овај топ замени са још тежим оруђем 2А83 калибра 152мм. Основно тенковско оружје на тенку „Армата“ је прецизније од нпр. немачког аналога Л-55 у кал.120мм који је монтиран на последњу итерацију тенка Леопард 2А7, а уз то је и далеко отпорнији на хабање које се јавља услед интензивне експлоатације.

Експерт наглашава да тенковски топ који је монтиран на амерички обт Абрамс већ четврт века не зна за модернизацију. Поред тога, овај топ представља лиценцну верзију немачког тенковског топа Рхеинметалл Рх-120 који је са ове тачке времена, превазиђено оруђе.

На све ове побројане предности руског основног тенковског топа које дефинитивно има у односу на своје западне конкуренте , он може да из тенковске цеви испаљује и навођене ракете, са чиме остварује далеко већи ефективни домет. Експерт је ову проблематику даље поткрепио чињеницом да се британски обт Цхалленгер налази у незавидној ситуацију, јер не може да користи стандардну муницију НАТО у калибру 120мм, зато што има олучену тенковску цев.

„Нема никакве сумње да се британски тенк Цхалленгер 2 може унапредити када је у питању његов систем за управљање ватром, али и даље остаје проблем застарелог тенковског топа са олученом цеви који ограничава ширу употребу тенковске муниције“- сматра војни експерт и додаје, да се британски тенк суочава са реалном претњом од техничке застарелости услед брзог узлета и развоја руског тенковског програма.

Поред свега наведеног, Вил Фланинган је посебну пажњу обратио на чињеницу да руска „Армата“ користи унапређени ходни механизам и ефикаснији дизел мотор, што му омогућава да издржи изузетно висок интезитет употребе и на тај начин стекне стратегијску мобилност у односу на тенкове противника.

Руски тенк такође радикално превазилази своје конкуренте и по питању заштите тенковске посаде. Поред традиционалне оклопне заштите овај тенк користи још неколико заштитних механизама. Пре свега се то односи на интеграцију два система активне заштите тенка. Први има задатак да активно омета нишанџију који гађа тенк, где се уз истовремено његово ослепљивање ствара и димна завеса око тенка (његово име је „Штора“). Други тип активне заштите носи име „Афганит“ који има способност да помоћу ултра-осетљивог радара у временском интервалу који се мери у стотим деловима секунде, открије долазећи пројектил, изврши прорачунавање његове трајекторије лета, и уништи га док се још налази у ваздуху, помоћу високоексплозовних кертриџа који су распоређени у специјалним лансирним кутијама на спољном корпусу тенка. Сличан систем се налази и у опреми израелских тенкова, док земље НАТО касне када је у питању развој оваквог типа заштите тенка.

Експерт упозорава да би евентуална даља надоградња оклопа која би се остварила додавањем допунских заштитних блокова до те мере увећала укупну масу тенка, да би се добило неприхватљиво тромо оруђе.

У целини гледано, руски тенк Т-14 је бацио рукавицу у лице немарним министарствима одбране Велике Британије и САД када је у питању развој оклопне борбене технике нове генерације.

Потенцијал за модернизацију основних борбених тенкова Цхалленгер 2 и М1А2 је готово у потпуности исцрпљен, а без адекватних пројеката њихове замене ускоро ће ови тенкови постати технолошки превазиђена борбена средства.

 

Извор: Espreso.rs / rs.rbth.com

БОНУС ВИДЕО

Loading...