ПУТИН УПОЗОРАВА: Немојте кретати у авантуру против Русије, у стању смо ДА ВАС ЗБРИШЕМО

Обраћајући се Министартсву одбране Путин је показао несагласност војне потрошње САД и Русије у трошењу 725 милијарди уместо 46 милијарди долара и упозорио да Американци боље да не извлаче неке погрешне закључке из тога.

Руски председник Владимир Путин обратио се одбору Министартсва одбране у Москви о глобалном стратешком балансу. Говор је био о паду односа САД и Русије, о грађењу НАТО инфраструктуре на руским западним границама те, о изјави Трампове администрације о томе да се САД повлачи из Споразума о нуклеарном
наоружању 1987.

Путинова порука имала је три правца:

Модернизација руских наоружаних снага је била успешна те да је руска војска у приправности увек;

Русија је развила ново хиперсонично оружје огромне деструктивне моћи, која иде у серијску производњу са стратешким нуклеарним силама на које САД једноставно не може да одговори;

Русија је одлучна у намери да осигура да су сви покушаји САД да заустави стратешки баланс ефективно одбијени.

Путин завршава поруку са информацијом да су модерне руске снаге „нуклеарно тројство“ (ваздухопловство, морнарица и копнене снаге) већ на импресивном нивоу од 82 %. Он је имплицирао да све у свему, САД удара превисоко: „Ово оружје ће увећати потенцијал наше војске и морнарице, па је тако руска безбедност обезбеђена за деценије унапред. Ово оружје консолидује баланс сила и интернационалну стабилност. Надам се да ће наш нови систем омогућити повод за размишљање онима који користе милитантну и агресивну реторику.“

Главни Путинов проблем било је повлачење САД из Споразума о нуклеарном наоружању. Он је упозорио: „Овај корак може да има негативне последице и да ослаби регионалну и глобалну сигурност. Заправо, дугорочно, може да резултира деградацијом па чак и падом целе архитектуре војне контроле и непролифералних оружја масовног уништења… У случају да се САД повуче из овог споразума, већ сам ово споменуо, бићемо приморани да преузмемо додатне мере да ојачамо нашу сигурност.“

Путин је упозорио да су руске хиперсоничне ракете Kинжал већ функционалне и у саставу наоружања војске.

У геоплотичиком смислу, Путин је подвукао да Москва неће устукнути и да је руска војна моћ најдоминатнија. Очигледно ово упозорене долази у време када САД гура своје евопске савезнике у рат и намеће санкције Русији те прети да повећа своје војно присуство на Црном мору, код Kерчког пролаза.

Тензије расту у Украјини, која је историјски била Први круг руске националне одбране. Русија је већ рапосредила Сукхои Су-27 и СУ-30 борце на Kриму. Министар иностраних послова Сергеј Лавров изјавио је да Украјина прави провокативне војне потезе на граници с Kримом и да украјинске оружане снаге имају око 12 хиљада војника.

Лавров је додао да инструктори САД, Британије и других земаља активно помажу наоружању Украјине, док САД дрон константно надлеће регион. С нултом шансом да проамерички кандидат Петро Порошенко победи у марту, САД ће припремити терен у Украјини за улазак у НАТО и ЕУ.

Путин је истакао учешће Kине док се одржавала Восток- 2018 војна вежба. Рекао је да су маневри допринели великом развитку руско-кинеских односа.

Путин је додао да је важно нагласити да су јединице Kине такође деловале по генералном плану и да су практично у војном савезу са Русијом.

Буџет руске одбране је 46 милијарди долара у односу на 725 милијарди које користи Пентагон. Уместо да се повуку, Русија се фокусира на развијање стратешких капацитета како би увећала колосалне губитке Запада, укључујући и САД. Путин је дао приоритет јачању одбрамбенох потенцијала стратешких нуклеарних сила.

Kомадант руске стратешке ракетне силе, генерал комадант Сергеј Kаракајеј рекао је да ће први Авангард хиперсонични ракетни систем ући у одбрамбену употребу 2019.на јужном Уралу. Авангард је способан да развија хиперсоничне брзине, и да пробија сваку антиракетну одбрану.

 

Извор: Webtribune.rs

БОНУС ВИДЕО

Loading...