АМЕРИ РЕАГОВАЛИ НА АЛБАНСКИ БЕЗОБРАЗЛУК! Харадинај и Тачи има да побесне кад виде шта су им поручили

Америчка агенција АП пренела је да је председник косовске привредне коморе Сафет Герџалиј упозорио да ће купци на KиМ трпети последице виших цена, након одлуке Приштине да прошири таксе од 100 одсто и на робу страних компанија које имају погоне у централној Србији и БиХ.

АП указује да вредност увоза робе из централне Србије на KиМ износи око 400 милиона евра годишње и истиче да је Гержалију рекао да већину тог увоза чини међународно брендирана роба.

Агенција наводи да се очекује да ће најновија одлука Приштине утицати на, између осталог, аутомобилске производе, храну, грађевински материјал и компјутарске уређаје, као и на компаније попут Самсунга, Панасоника и Kока-коле.

АП цитира и директора Kанцеларије Владе Србије за KиМ Марка Ðурића, који је рекао да најновији потез Приштине „показује да Албанци нису искрени када говоре да желе нормализацију односа“.

Вредност увоза робе из централне Србије на KиМ износи око 400 милиона евра годишње

Агенција наводи и да је Ðурић оптужио Приштину да покушава да изазове „ескалацију тензија“.

– Оно што они раде је чисто лудило – преноси АП Ðурићеве речи.

АП истиче и да су српски представници на KиМ позвали међународну заједницу да реагује на најновији потез Приштине, упозоривши да се ради о „антисрпској“ мери која угрожава Србе на KиМ и мир у региону.

Агенција подсећа да је одлука Приштине још у новембру ове године да уведе таксе од 100 одсто на робу из централне Србије довела до пораста регионалних тензија и истиче да је Приштина тада поручила да неће укинути таксе док Београд не призна њен суверенитет и прекине да спречава њено чланство у међународним организацијама.

АП напомиње и да је ЕУ позвала Приштину да повуче ту одлуку.

 

Извор: Tanjug / Republika

БОНУС ВИДЕО

Loading...