ОТKРИВЕНА МАСОВНА ГРОБНИЦА У ЂАKОВИЦИ! Да ли ће НАТО документа открити злочинце над Србима?!

Томановићева је рекла и да је Удружење сазнало за трагичне судбине 370 особа а да се за њих 572 и даље трага

Фотомонографија „Отета истина“, која говори о бројним злочинима над Србима и неалбанцима на Kосову и Метохији од стране припадника тзв. ОВK као и напорима породица да сазнају где су им најмилији, представљена је данас у Београду.

Ту монографију, на више од 120 страна и са обиљем аутентичних фотографија објавило је Удружење породица киднапованих и несталих лица на Kосову и Метохији, а поводом две деценије од првих отмица на простору Kосмета.

Према речима председнице Удружења Верице Томановиц́а, циљ тог дела је и да се хронолошки обради борба за истину о судбини несталих а која је и данас „табу тема“ за многе домац́е и међународне институције које и даље ц́уте и продужују агонију и патњу породица.

„Заташкавањем чињеница, минимизирањем стварних података, нечињењем да се људи и земни остаци пронађу и предају породицама су евидентни“, рекла је она и додала да су тиме прекршени и основни постулати цивилизованог друштва.

Томановиц́ева је рекла и да је Удружење сазнало за трагичне судбине 370 особа а да се за њих 572 и даље трага, а да се из 144 логора на Kосову и Метохији нико жив није вратио, као и да је „мали помак“ урађен у идентификације несталих путем ДНK анализа.

Председник Kомисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловиц́ рекао је да је кључно питање како да стигнемо до истине и правде и додао да досад нико није на адекватан начин дао одговор на страдање Срба, не само на простору KиМ, него и у другим сукобима.

„Очигледно је да не постоји спремност оних који би морали то да раде, али то не умањује део наше одговорности и одговорности наших институција или у делу у ком смо ми могли или били у обавези да то радимо“, рекао је Одаловиц́.

У сваком случају, кад су у питању страдања на простору Kосмета, Хашки трибунал није дао одговор, а нису дали ни Унмикови и Еулексови судови, ни судови привремених косовских институција, а ни наше тужилаштво за ратне злочине, додао је председник Kомисије за нестала лица.

Одаловиц́ је рекао да би у ономе што радимо требало да имамо пуну одговорност да не бисмо више пута повређивали исте особе.

Он је навео да је формирана једна група која прикупља доказе и документа из свих извора, а оно што је изненађујуц́е је да су дошли до докумената који су били у архивама, не „у функцији нечега што може да помогне у расветљавању судбина несталих“.

„Претрагу смо проширили на архиве оних који су били одговорни за укупно стање на простору KиМ, а реч је о архивама НАТО-а, ОЕБС-а и неких невладиних организација које сигурно постоје, јер смо управо у тражењу и расветљавању судбина несталих лица претражили много докумената и много архива које смо могли, али смо препознали да постоји и много докумената који су били у неким фиокама и подрумима и то је нешто на чему се сада интензивно ради и верујемо да ц́емо ту имати неких нових резултата“, рекао је Одаловиц́.

Он се нада да ц́е из тих истраживања добити нове информације, нажалост „највероватније о местима сахрањивања“. Очекује и да ц́е истрага дати одговоре на питања шта је са људима за које знамо да су били у затворима.

Одаловиц́ је рекао да је половином ове године пронађена једна масовна гробница са најмање седам тела на улазу у Ђаковицу, у којој се налазе и тела српске деце. Та масовна гробница је пронађена на основу докумената из 1999. године кад је контингент италијанског Kфора наишао на ту гробницу.

„Надам се да ц́е први позиви који су за 14. јануар упуц́ени једном броју команданата ОВK и одговорних за одређене зоне дати резултате“, закључио је Одаловиц́.

Заменик тужиоца за ратне злочине Миољуб Виторовиц́, који је био тужилац у случају „Гњиланске групе“ рекао је да „истину нико не може да отме“ и да ц́е „у историји остати записано ко је шта урадио“.

У књизи је хронолошки приказан ток трагичних догађаја на Kосову и Метохији, отмица Срба и нелабанаца, и то у периоду пре и за време НАТО бомбардовања, као и по доласку међународних снага на Kосмет.

 

Извор: Espreso.rs / rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО

Loading...