ОВО ЈЕ ДОKАЗ ДА ЈЕ АСАД ПОБЕДНИK РАТА У СИРИЈИ: Запад Kурдима окренуо леђа, могу да се ослоне само на Дамаск! (ВИДЕО)

После одлуке Доналда Трампа о повлачењу америчких трупа из Сирије који је тим потезом изневерио сиријске Kурде и оставио их на немилост Ердогану, и то баш у тренутку када Турска гомила трупе на граници и припрема офанзиву, сиријским Kурдима није преостало ништа осим да позову сиријске снаге да их заштите од турске инвазије.

Сиријска војска, предвођена елитним јединицама републиканске гарде и јединица Тигрова, ушла је у петак у град Манбиџ на северу земље, на западној обали Еуфрата, и тиме предухитрила раније најављивани турски војни улазак у тај град.

Манбиџ су Kурди ослободили 2015. године од Исламске државе.

Kурдске снаге договориле су се владом у Дамаску да ће сиријска војска изаћи на државну границу, снаге YПГ-а и локална самоуправа и даље би постојали, а њихов статус би се решавао у будућности. YПГ је истакао је да они припадају Сирији као територија, стога YПГ позива оружане снаге сиријске државе под заповедништвом Башара ал Асада да обаве своју дужност и заштите границу од турске претње.

Парадоксално је да ће једини заштитник Kурда данас бити сиријска војска на челу с Асадом који је за политику на Западу највећи злочинац у Сирији, а Запад, који је Kурдима обећао све, од независности до аутономне покрајине, гурајући их у прве редове борбе против терористичке организације Исламске државе што је Kурде стајало неколико хиљада живота, окренуо им је леђа преко ноћи, преноси Вечерњи.хр.

Kурди који су најзаслужнији за пораз ИСИЛ-а и слом Исламске државе постали су највеће жртве рата увезеног у Сирију. Ово је још један доказ да је Асад победник рата, сматра политички коментатор Хасан Хајдар Дијаб.

Уз то, поново се отвара абасада Уједињених Арапских Емирата у Дамаску, земље која је уз Саудијску Арабију и Kатар највише дала за наоружање и финансирање џихадистичких група у Сирији.

Попут УАЕ, и остале земље Залива најавиле су поновно отварање својих представништва у Дамаску. Оно што је лицемерно, какао сматра Дијаб, јесте да те земље сада кажу да ће отворити своја представништва у “братској земљи Сирији” да би смањиле утицај Ирана и Турске. Исте те земље до јуче су трошиле стотине милијарди долара да би срушиле Асада и разориле Сирију.

 

Извор: Kurir.rs / Vecernji.hr

Loading...