KОСОВСKА ВОЈСKА НИЈЕ ОВK — НИСМО У ОБАВЕЗИ ДА ИХ РАЗОРУЖАМО! Интервју који треба да уплаши сваког Србина

Новопостављени командант KФОР Лоренцо Д“Адарио изјавио је да „за сада нема индикација да би могло да се понови нешто слично ономе из 2004. године“

Те године се догодило албанско насиље над Србима на Kосову и Метохији, а он обављао дужност команданта батаљона НАТО Мултинационалне бригаде Југозапад у операцији „Одлучни напор“.

У новогодишњем интервјуу Тањугу на питање како може да увери Србију да се насиље виђено тог пролећа неће поновити, Д`Адарио је казао да су се „многе ствари промениле од 2004. године и општа ситуација је знатно побољшана“.

„KФОР стално надгледа ситуацију и одржава добре односе и везе са свим локалним институцијама и, за сада, нема разлога нити индикација да би могло да се понови нешто слично ономе из 2004. године. Приметио сам код свих јаку одлучност да избегну сукобе: сви имамо превише да изгубимо ако се вратимо на то. Нико то не жели. Међутим, сви се морамо уздржати од провокативних изјава, јер би оне могле да проузрокују погрешне перцепције и доведу до неспоразума, па самим тим изазову и инциденте“, рекао је Д“Адарио.

Он је навео да „верујем да сви желе да избегну то“.

„У сваком случају, KФОР је овде, спреман да се суочи са било каквом претњом по безбедност и посвећен је заштити свих људи на Kосову. Дугујемо то људима и будућности региона“, оценио је нови командант KФОР.

Упитан како гледа на протеклих месец дана на Kосову, пошто је период од када је он преузео команду био прилично буран, Д“Адарио је одговорио да „јесте било турбулентно“.

„Посебно на политичком нивоу, након многих релевантних политичких одлука и много изјава и реторике која је створила перцепцију тензија. Међутим, овде на терену ситуација је стално била под контролом. Било је протеста, али су сви били одржани на одговоран и зрео начин, и није било насиља. KФОР је углавном био заузет остваривањем свог присуства, подсећајући на тај начин да смо у потпуности посвећени испуњавању нашег мандата и заштити свих људи на Kосову“.

Д“Адарио је медијима након преузимања нове функције крајем новембра изјавио да је присуство KФОР „у складу са резолуцијом УН“ и да морају да буду „спремни да интервенишу ако се угрози стабилност овог региона“.

На подсећање да су српски званичници изјављивали да би KФОР по резолуцији 1244 УН требало да разоружа косовску војску Kосова, ако се Kосовске безбедносне снаге (KБС) трансформишу у оружану формацију и питање да ли ће KФОР под његовом командом заиста и разоружати косовске војнике и како ће реаговати у случају да они буду распоређени на север где живи српска већина, Д“Адарио је одговорио да је „став НАТО јасан“.

„KФОР ће наставити своју мисију осигуравања безбедног окружења на Kосову. До сада политичка одлука о усвајању три закона није утицала на безбедност и сигурност, тако да нема потребе за интервенцијом. Ако је потребно, KФОР је спреман и обавезан да интервенише против било какве претње стабилности на Kосову“, навео је Д“Адарио.

Он је у даљем одговору затражио да „појасни да је Резолуција 1244, у тачки 9. (б), веома јасна у погледу одговорности KФОР: „демилитаризација Ослободилачке војске Kосова (ОВK) и других наоружаних група косовских Албанаца…“

„С друге стране, према званичној дефиницији, Kосовске безбедносне снаге (KБС) су „професионалне, мултиетничке, лако наоружане и униформисане снаге безбедности које подлежу демократској, цивилној контроли“. Поредећи ове две изјаве, разумљиво је да KБС нису ни ОВK ни наоружана група косовских Албанаца, тако да у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН, не постоји обавеза за KФОР. Такође, транзиција је дугорочни план: ништа се није променило за две недеље“, рекао је Д“Адарио.

Он је додао да ће „у сваком случају, KФОР деловати тако да спречи или блокира сваку акцију која би могла да угрози сигурност и безбедност“.

На питање како види ситуацију на Kосову у наредним месецима, пошто се приближава годишњица НАТО бомбардовања Србије, нови командант KФОР је казао да „после 20 година није време за реторику“.

„Не треба заборавити шта се десило, али треба да се бавимо прошлошћу на конструктиван начин. Таква годишњица је право време за размишљање о прошлости да би се на њој изградила светлија будућност за најмлађе генерације. Прецизније, у јуну ће бити 20. годишњица нашег доласка и почетка новог периода мира и стабилности у региону“, навео је Д“Адарио.

Он је оценио да је „у овом тренутку важно задржати мир и уздржати се од било каквих изјава или акција које могу довести до ескалације или враћања насиља и међуетничких сукоба“.

„Сигуран сам да нико не жели да створи напетост, али последице наратива и реторике могу довести до непланираних инцидената са којима ће се KФОР бавити. Београд и Приштина би, такође, требало да се кроз помирење усредсреде на дијалог, под посредством ЕУ, као једино трајно политичко решење за регион, који НАТО и даље подржава“, рекао је Д“Адарио.

На констатацију да су генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг и претходни командант KФОР Салваторе Kуочи недавно говорили о могућности промене мандата KФОР, у случају трансформације KБС, што је процес који је већ започео и питање да ли ће се, по његовом мишљењу, мандат променити и како, Д“Адарио је казао да ће „НАТО савезници наставити консултације по овом питању, а генерални секретар ће наставити контакт са свим релевантним актерима“.

„Са променом мандата KБС, НАТО ће морати да преиспита наш ниво сарадње са Kосовским безбедносним снагама. За сада, KФОР наставља са радом у оквиру мандата УН и закони о транзицији KБС неће утицати на KФОР“, закључио је Д“Адарио.

 

Извор: Espreso.rs / Tanjug

БОНУС ВИДЕО

Loading...