СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ! Лукашенко нам шаље ЈОШ ЧЕТИРИ „МИГА 29“!

Из Белорусије добијамо нове, модерне борбене авионе, потврђено у Министарству одбране! Наше ратно ваздухопловство имаће у 2019. укупно 14 „мигова 29“!

Председник Белорусије Александер Лукашенко у првој половини 2019. године одобриће испоруку четири ‘мига 29’ за Војску Србије, после чега ће наша држава имати ескадрилу од читавих 14 летелица које важе за једне од најбољих борбених авиона на свету.

Ову информацију званично је потврдио и министар одбране Александар Вулин, који подсећа да Војска Србије тренутно, са шест ‘мигова’ које нам је поклонио руски лидер Владимир Путин, има укупно десет ловаца ‘миг 29’.

Миран сан упркос ризицима

Србија жели да њени грађани мирно спавају, без обзира на безбедносне ризике у региону и свету
Марија Обрадовић, Одбор за одбрану и безбедност

Вулин подсећа и да ће наредне године Русија српској војсци испоручити 30 модернизованих тенкова Т-72 и 30 оклопних возила БРДМ-2, што је договорено војно-техничким споразумом две државе од пре три године.

Бољи стандард војске

Министар одбране истиче да су опремљеност војске и стандард њених припадника данас неупоредиво бољи.

– Са поносом кажем да данас имамо десет ловачких авиона ‘миг 29’, од којих је девет у летном стању, док наредне године у складу са споразумом о војно-техничкој сарадњи стижу још четири таква авиона из Белорусије. Стиже и раније договорена испорука 30 модернизованих тенкова Т-72 и исто толико борних кола из Русије. То су чињенице са којима се не може полемисати… – подвлачи Вулин. Према његовим речима, Србија остаје војно неутрална земља.

– Војска Србије стриктно се придржава политике државног руководства о војној неутралности. То се види и по томе што се труди да има приближан број војних вежби са земљама и са Истока и са Запада… – наглашава Вулин.

Kако сазнајемо, званични Минск је пред државно руководство Србије ставио понуду која подразумева максимално повољне услове за нас.

– Kао што смо од руског председника Путина добили на поклон шест ‘мигова’ за које плаћамо само модернизацију и наоружање, тако је и сада у оптицају заиста повољан, могло би се рећи готово братски аранжман са Белорусијом… – наводи један од наших саговорника.

Председница Одбора за одбрану и безбедност Марија Обрадовић, коментаришући све ове наводе, каже да су модернизација и опремање војске приоритети у развоју овог сектора.

Били смо на самом дну

Војну индустрију уништили су нам 1999. бомбама НАТО, а затим су 2000. на власт довели слуге које су истопиле и распродале све што је остало
Веселин Шљиванчанин, бивши официр ЈНА

– Много је учињено од 2012. до данас на опоравку руиниране војске, десетковане и бројно и у смислу опреме и наоружања. Радимо озбиљно и посвећено последњих шест година, а интензивирани су напори у последње време због безбедносних изазова у региону. Знатно смо ојачали војне ресурсе, а о томе сведочи и буџет Министарства одбране за 2019. годину. Србија жели да њени грађани мирно спавају, без обзира на безбедносне ризике у региону и свету – подвлачи Обрадовићева.

Брига о отаџбини

Легендарни пуковник ЈНА, херој из ратова деведесетих година Веселин Шљиванчанин каже да би волео да држава не набавља оружје из иностранства, већ само да користи сопствену производњу.

– Међутим, уништили су нам војну индустрију најпре 1999. бомбама НАТО агресора, а затим су 2000. на власт довели слуге које су истопиле и распродале оно што је остало. Србија мора да брине о безбедности. Зато је добро да има савезнике који ће јој помоћи и опремити је савременим оружјем. То оружје ће употребити само ако буде угрожена слобода. И даље је време такво да многи покушавају на силу да отму поједине делове Србије. Јако је добро што власт брине о отаџбини – закључује Шљиванчанин.

Амерички шпијунски авион опет летео изнад Kосова

Амерички шпијунски авион ‘МЦ-12 либерти’ у суботу је снимао положаје наше војске на југу Србије! Ова летелица је на Kосово ушла из правца Македоније у 10.16 и била је у ваздуху до 10.53, кад је слетела на аеродром у Приштини.

Затим је опет полетела у 12.05 и наставила лет на северу Kосова. У 12.26 обавестила је контролу лета у Приштини да ће бити у ваздуху још два сата. Авион није повредио ваздушни простор централне Србије, али је захваљујући такозваном бочном скенирању имао могућност да сними ситуацију педесетак километара од административне линије!

 

Извор: M. Dobromirović / informer.rs

БОНУС ВИДЕО

Loading...