ЈЕРЕМИЋ: Вучић ће остати на власти годинама ако потпише независност Kосова

Издвајамо Политика Србија
Подели:

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је питање Kосова кључно за смењивање режима, јер ће председник Србије Александар Вучић остати на власти годинама ако му буде дозвољено да потпише споразум о признању, саопштила је Народна странка.

„То тешко можемо поднети биолошки, вредносно и на било који други начин. Мојим колегама из Савеза за Србију и опозиције, од којих неки не деле мој став о Kосову, кажем да чак ни из практичних разлога не можемо допустити Вучићу да заврши косовско питање како је замислио, односно ’разграничењем’, јер нас као последица тога више неће бити“, рекао је Јеремић у емисији канала Хелмкаст (Хелмцаст), у којој је учествовао са професором књижевности Милом Ломпаром.

„Ако му се то дозволи, много теже бисмо дошли до промена, јер ће се међународна подршка српском режиму продужити за још неколико година, пошто ће од Вучића очекивати да спроведе потписано, на сличан начин на који је Слободану Милошевићу дато још неколико година подршке после потписивања Дејтонског споразума“, додао је Јеремић.

Kако се наводи у саопштењу, Јеремић је навео да Вучић, поучен Милошевићевим искуством, неће седети скрштених руку и чекати да га његови пријатељи из међународне заједнице пусте низ воду пошто реши Kосово, него ће почети да „решава проблем“ функционалности БиХ, односно аутономије Републике Српске, и затражиће од међународних партнера подршку за још пет, шест година на власти.

„Након тога ће кренути ка чланству у НАТО и тражити још пет, шест година подршке. То су готово преписани кораци Мила Ђукановића у Црној Гори – салто мортале и потези који воде ка развлачењу опстанка на власти, јер за њих ван власти нема опстанка на слободи“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да Kосово води ка „решавању“ РС, односно унитаризацији БиХ, а касније и ка чланству ка НАТО, што све заједно значи још најмање 10 година напредњачке власти.

Јеремић, који је бивши председник Генералне скупштине УН, рекао је да га агресија према аустријском писцу Петеру Хандкеу, поводом доделе Нобелове награде за књижевност, подсећа на цунами негативних реакција које је доживео када је хор „Вива вокс“ извео „Марш на Дрину“ у згради УН док је председавао скупштином Светске организације.

Ломпар је рекао да се најзначајнији преокрет после 2000. године догодио када је „Српска радикална странка прешла у идеолошку формацију ЛДП-а, названу Српска напредна странка“, и додао да је то кључни тектонски поремећај који је избацио политичку сцену из природне равнотеже.

„После 2012. године се у Србији убрзано фаворизује примат западних интереса. Влада СНС-а подиже негативне аспекте до максимума, а позитивне своди на симулацију и привид. Kакве сврхе има подизати споменик Стефану Немањи од 18 метара, а истовремено потписивати Бриселски споразум? То је маска испод које је другачији садржај“, рекао је Ломпар.

Ломпар је навео да је напредњачка власт једина која може да по питању Kосова и Метохије учини корак који нико у историји није учинио, јер будуће власти неће моћи да у толикој мери контролишу бираче.

„Власт је прво тотализовала бирачко тело, па га је осиромашила, и сада користи ситуацију сиромаштва да политички проблем сели на социјалну раван, дакле, уместо да мислите о Kосову, ви мислите о запослењу. Бивши колонијални управник БиХ Волфганг Петрич је изрекао кључну реченицу о Kосову – сад или никад“, рекао је Ломпар.

Ломпар је навео да се „захвалио на понуди да говори“ на свечаној академији поводом обележавања 800. годишњице успостављања аутокефалности Српске православне цркве јер је на тој свечаности Вучићу додељен орден Светог Саве првог реда.

Извор: danas.rs

Подели: