СУТРА СЛАВИМО СВЕТЕ ВРАЧЕ! Једна ствар на овај празник ЈЕ ЗАБРАЊЕНА!

Издвајамо Православље
Подели:

Према канону СПЦ, светитељи Kозма и Дамјан, у народу познати и као Свети Врачи, славе се два пута годишње – 14. јула када је умро Kозма и 14. новембра на дан смрти Дамјанове

Српска православна црква сутра обележава славу посвећену Kозми и Дамјану, у народу познату и као Свети Врачи.

Осим у храмовима и црквама Српске православне цркве и домовима грађана, овај празник се обележава у многобројним здравственим установама, јер се ови светитељи сматрају заштитницима лекарске професије.

Према предању, свеци су помагали и лечили људе, не тражећи заузврат ништа „ради добитка и богаћења, већ Бога ради“, па су у народу познати и као свети бесребреници.

  • Свети Kозма и Дамјан, браћа по телу, родом из Азије, сијали су добрим делима, па добише од Бога дар исцељења и дароваше здравље и душама и телима, лечећи сваку слабост и сваку немоћ – записао је владика Николај Велимировић.

Васпитани су у хришћанском духу и у младости су изучили лекарске вештине. Били су опрезни у бесплатном лечењу да се једном приликом Kозма наљутио на Дамјана што је од једне болеснице узео три јајета, а он је то, како се верује, урадио, јер га је она претходно заклела Светом Тројицом.

После смрти светитеља, сахрањени су заједно у месту Фереману сходно откровењу Божјем, те остадоше чудотворци како за живота, тако и после смрти. Народ је наставио да их призива у болести и невољи и до данас.

Светитељи Kозма и Дамјан представљени су на иконама и фрескама у средњовјековној одежди, са ковчежићима у којима су носили лекове, а једна од најпознатијих фресака са ликовима светих Kозме и Дамјана налази се у Пећкој Патријаршији.

Иначе, Свети Врачи се обележавају увек 14. новембра, а у црквеном календару празник није уписан црвеним словом и није обавезан пост.

Према канону СПЦ, светитељи Kозма и Дамјан, у народу познати и као Свети Врачи, славе се два пута годишње – 14. јула када је умро Kозма и 14. новембра на дан смрти Дамјанове.

Извор: Informer.rs / Srbijadanas

Подели: