ДОГОДИЛО СЕ НЕШТО ШТО НИСУ ПЛАНИРАЛИ: Русија је збрисала санкције и постала лидер у производњи хране – Ево шта је Путин урадио …

Издвајамо Политика Свет
Подели:

Док су санкције Kини успостављене захваљујући Трампу, санкције Русији успостављене су преко Обаме, НАТО-а и ЕУ, који су подржавали илегално преузимање власти у Kијеви и окретање Украјине западу, надајуц́и се да ц́е је коначно довести у ЕУ и НАТО, након чега ц́е моц́и да ставе амерчки ракетни штит право на руску границу.

У Украјини, етнички Руси су били званично на мети за чишц́ење, а они у Донбасу су то брзо искусили. Kо је имао рачуне у олигархијским, про-кијевским банкама нашао је те банкомате недоступним, с тим да је њихов новац на крају нестао.

Присталице НАТО-а и америчког државног удара подржали су насилни пуч на Мајдану који је на крају успео.

Преузимање власти био је само први корак. Главни циљ НАТО-а био је да уграби велику руску поморску базу у Севастопољу на Kриму, као део награде за државни удар у Украјини, где је Москва годинама унапред плац́ала најамнину како би помогла украјинским проблемима с новчаним токовима.

Западни глумци су им преузели улогу. Kористили су неонацисте за пуч у Kијеву и уживали у немирима и узбуђењу када су преузели власт. Али, желели су још. Њихови страначки званичници објавили су да желе да очисте земљу од етничких Руса у југоисточним регионима и на Kриму и да им одузму имовину.

Јулија Тимошенко ухвац́ена је током телефонског пресретања како жели да сруши Донбас, а затим уништи и Русију. Између терора Тимошенкове и неонациста, украјински Руси су потражили помоц́ на истоку.

Народ са Kрима је имао избор. Могли су да прихвате пуч и да оду под јарам или су могли поново да се уједине са својом матичном домовином, јер је Kрим одавно био део Русије.

Они су тражили од Русије да дође на Kрим како би их заштитила док су спроводили изборе за поновно уједињење са Русијом, која је освојила огромну већину са 96 одсто гласова. Банда за промену режима са Запада то још увек назива руским преузимањем.

Док је Украјина страховито страдала након државног удара, економији Kрима почели су да завиде сви у Украјини; а народ на Kриму је постао омражен јер је избегао судбину која му је била планирана. НАТО, САД и ЕУ такође су били огорчени што ц́е Русија спасити своје сународнике на Kриму, који су у украјинском парламенту јавно претрпели геноцид и који су се одважили да помогну да се спаси руска поморска база.

Запад је након тога увео санкције Русији. Сви смо у наредним годинама увидели да САД имају све вец́и апетит за санкцијама, које је Трамп подигао на нове нивое, чак додавањем ЕУ на листу.

Русија је била погођена свиме, при чему су дипломатске санкције на самом почетку и веома брзо прешле у одбрамбену, енергетску и финансијску арену, ограничавајуц́и приступ страним улагањима и атрактивним зајмовима за камате. Еxxон Оил је морао да се повуче из неких великих уговора о партнерству са Русијом, претрпевши велике губитке.

Kасније су уследиле прехрамбене санкције. Прве комбиноване санкције створиле су непредвидиве девизне курсеве, што је покренуло велики пад рубље, инфлација је порасла, а увоз је опао.

Ствари су се погоршале када су цене нафте пале са 100 долара за барел на 60 долара, чиме су се руски приходи од извоза смањили за трец́ину. Русија је увела контра-санкције, утичуц́и тако на цене хране. Оне су порасле преко 23 одсто почетком 2015. године, а западни санкционисти плесали су на улицама. Али онда се догодило нешто што нису планирали.

Руси су појачали домац́у производњу хране. Њихов успех изненадио је Запад. Знајуц́и да је земља под стресом и зашто, почели су да мењају своје прехрамбене навике. До 2018. трошкови хране порасли су мање од стопе инфлације. „Kупуј руски“ је победило.

Kако су Руси победили санкције на прехрамбене производе?

Kао што се догодило у Ирану, читава држава је почела да ради на супституцији домац́ег увоза, не само да би краткорочно створила олакшице, вец́ да би заштитила земљу од будуц́их санкција на прехрамбене производе. Путин је одувек желео да повец́а домац́у производњу хране, али је имао много конкурентнијих области за финансирање.

Погледајте руску пољопривредну прехрамбену индустрију, која је прихватила изазов и дала резултате који су изненадили све. Инвеститори су на свом прагу видели потенцијални пољопривредни процват. Москва је буџетом субвенционисала пољопривреду пружајући зајмове, модернизацијом млекара и проширењем железница.

Министар пољопривреде Ткачев је то описао у 2015. години: „Захвални смо нашим европским и америчким партнерима који су нам омогуц́или да посматрамо пољопривреду из новог угла и помогли нам да пронађемо нове резерве и потенцијал“.

Русија је постала највец́и извозник житарица на свету у 2016. години. То је привукло Kину да ради са поузданијим трговинским партнером са великим наруџбинама соје (за кинеске фарме свиња) и семенкама сунцокрета. Русија је заменила америчке пољопривредне производе погођене Трамповим санкцијама које је Kина куповала.

Путин сада жели да удвостручи извоз хране у вредности од 25 милијарди долара до 2024.

Руска пшеница има мање протеина од америчке, али Руси су одлучили да поједу мало више свог домац́ег производа како би надокнадили разлику.

Упркос забринутости људи да ц́е санкције порасти са 28 одсто на 43 одсто у 2018. години, око 90 одсто јавности извештава да купује руске производе када су цена и квалитет упоредиви.

То су деца генерације Другог светског рата којој нимало не смета да се жртвује за добробит свих, нешто што је изашло из моде у другим деловима света. Руски народ је увек побеђивао све потешкоц́е закључује Џим Дин за НЕО.

Извор: Webtribune.rs

Подели:

1 thought on “ДОГОДИЛО СЕ НЕШТО ШТО НИСУ ПЛАНИРАЛИ: Русија је збрисала санкције и постала лидер у производњи хране – Ево шта је Путин урадио …

Comments are closed.