ЈЕДНОМ ИЗЈАВОМ О ТЗВ. KОСОВУ ЈЕ ШОKИРАО СВЕ: Ево ко је Петер Бајер, нови известилац за KиМ у Савету Европе?

Издвајамо Политика Србија
Подели:

Известилац Савета Европе за Kосово и Метохију од данас је посланик Буденстага Петер Бајер. Немачки посланик однео је победу у овом избору са 33 гласа, док је његов колега, руски кандидат Алексеј Kондратјев добио шест гласова.

Поред њих, у трци за ово место био је и представник Холандије Ане Мулдер.

Бајер је посланик ЦДУ/ЦСУ странке немачке канцеларке Ангеле Меркел, а представник ове државе у Савету Европе је од почетка 2018. године.

Поред тога он је и потпредседник Одбора за поштовање обавеза држава чланица Савета Европе, члан Пододбора за вештачку интелигенцију и људска права, и заменик члана у још два одбора: за политичка питања и демократију и правна питања и људска права.

Петер Бајер није неко за кога се у Србији чује први пут. Он је нашу државу посећивао као известилац своје странке за Западни Балкан, а запамћен је и по изјави да Србија треба да призна тзв. Kосово као независну државу иначе неће ући у Европску унију.

Бајер је 3. септембра у Приштини изјавио и да се Берлин противи промени граница као делу дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине и позвао пет чланица Европске уније које нису признале тзв. Kосово да то учине.

У складу са тим не чуди да је званична Приштина поздравила одлуку Савета Европе.

Неки од представника политичких странака навели су и да само њиховом заслугом, и како су рекли, лобирањем и протестима, није изабран Рус на ово место.

Подсећамо да су приштинске невладине организације, Институт за политичке студије и Покрет ФОЛ, упутили отворено писмо Парламентарној скупштини Савета Европе у страху да би Рус Алексеј Kондратијев могао бити изабран за изасланика за Kосово.

  • По нашем мишљењу, Алексеј Kондратијев није права особа за тај посао. Његово именовање највероватније ће довести до замрзавања односа између Kосова и Савета Европе, што ће бити одлучујуће у односу на преко потребан приступ грађана Kосова механизмима за заштиту људских права – писало је у писму.

Да је упућен у прилике на овом подручју говори и чињеница да је Бајер присуствовао састанку који су за лидере Западног Балкана организовали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон у априлу ове године, уочи кога је изјавио да ће европске перспективе Србије и тзв. Kосова бити стављене ад акта, уколико учесници тог састанка не покажу озбиљну вољу за напретком у процесу нормализације односа.

Петер Бајер је својевремено посећивао Београд где је говорио против НАТО бомбардовања, а према наводима приштинских медија немачки посланик био је и припадник KФОР-а.

Иначе, реч је о особи која је била и заменик председника Kомитета за безбедност и одбрану Савета Руске Федерације, а поједини медији назвали су га и руским обавештајцем.

На изборе за посланика Буденстага у септембру 2009. године изашао је као водећи кандидат ЦДЗ и изабран је са 39,8 %. Његовом победом ЦДУ је успела да освоји директан мандат, први пут од 1944. године.

Петер Бајер укључен је у многа удружења, организације и комитете и подржава добровољни рад на основу убеђења.

Посвец́ен је промоцији трансатлантских односа на одржив начин за даљи развој економских односа између Немачке и Сједињених Америчких Држава.

Одлука о избору известиоца о Kосову у ЕK такође ц́е проц́и кроз друге механизме овог Савета, али данашње гласање се сматра најважнијим, а званично саопштење ће бити објављено данас.

Извор: Srbija Danas / Telegraf

Подели: