ПРЕДСЕДНИК АУСТРИЈЕ: НАТО је клинички мртав, ни ЕУ није далеко

Издвајамо Политика Свет
Подели:

Аустријски председник Александер Ван дер Белен је сагласан са изјавом француског председника Емануела Макрона о “клиничкој смрти НАТО пакта”, или „можданој смрти“, како се дословно преводи Макронова изјава.


Ван дер Белен је то рекао 12. новембра, ништа мање него на брифингу након преговора у Бечу са „последњим европским диктатором“, председником Белорусије Александром Лукашенком.

Ван дер Белен: Не да је чудо ако до консензуса дође, чудо је да ЕУ уопште постоји

Ван дер Белен је подсетио да свака иницијатива у ЕУ захтева сагласност свих 28 земаља, а не само председника или министра спољних послова једне одређене земље.

„За постизање консензуса често треба пуно времена. Понекад сам био ироничан и гледајући политичку структуру ЕУ кажем не да је невероватно колико времена треба за консензус, већ да је невероватно да ЕУ уопште постоји. Знате нову иницијативу председника Макрона коју је најавио у британском часопису Тхе Ецономист. Мислим да је Макрон у праву у вези са дијагнозом о различитим тачкама. Kако из тога изаћи, то је дуга тема”, рекао је Ван дер Белен.

Подсетимо 7. новембра је француски председник Емануел Макрон у интервјуу за магазин Тхе Ецономист рекао да је “мозак НАТО пакта” мртав. Према његовом мишљењу, у савезу нема координације око доношења стратешких одлука. Такође је додао да Европа треба да се “пробуди” и започне да развија свој одбрамбени потенцијал, јер је “на рубу понора”.

Главни секретар НАТО пакта Јенс Столтенберг и немачка канцеларка Ангела Меркел нису се усагласили са Макроновом оценом стања у савезништву, а челници Пољске и балтичких држава су оштро критиковали француског председника.

Извор: logicno.com

Подели: