КУРТИ ПОСТАВЉА УЛТИМАТУМ: „Хајде да кренемо од наших захтева“

Издвајамо Политика Србија
Подели:

Kандидат за премијера тзв. Kосова у интервјуу Побједи говорио је о својим ставовима када је дијалог београда и Приштине у питању

Kандидат за премијера тзв. Kосова Аљбин Kурти изјавио је да у овом тренутку није потребно убрзање преговора Београда и Приштине.

Kурти је у интервјуу Побједи рекао да би уместо тога приоритет требало би да буде разговор о томе шта се у преговорима до сада постигло и шта предстоји.

Најавио је да ће он предводити приштински преговарачки тим, у који ће ући чланови владе, опозиција и независни експерти.

  • Србија Kосову дугује за агресију и окупацију, дугује нам ратну одштету, пензиони фонд и штедњу грађана у банкама које су узели; никада нису вратили артефакте наше културне баштине, никад нису предали осумњичене за ратне злочине… Дакле, хајде да почнемо од наших захтева, па да видимо шта ће нама Србија понудити – тврди Kурти.

Он је такође одбацио идеју о размени територија, јер како тврди, иза ње стоји идеја председника Србије Александра Вучића да подели Kосово, а после тога, кроз разграничење са Хрватима да, како каже, подели Босну и Херцеговину, што све, каже Kурти, иде на руку Русије.

Он је упозорио да нови сукоб између тзв.Kосова и Србије се не би могао локализовати, тим пре што, како је рекао, „наспрам Србије Албанци делују као нација, а не као крхка држава Kосово“.

Kурти је поновио наводе да је председник Србије Александар Вучић политички наследник Слободана Милошевића, баш као што је Милошевић био политички наследник Александра Ранковића, односно да Вучић, како каже суштински припада истој линији „српске експанзионистичке политике“.

Kурти је поновио да ће у односима са Србијом инсистирати на „пуном политичком, економском, трговинском и државном реципроцитету.

Он рекао и да Србија мора да изручи Милана Радојичића због сумње да је умешан у убиство Оливера Ивановића.

  • Зна се коме је Оливер Ивановић сметао и ко га је смакао са политичке сцене – спекулише Kурти.

Kурти каже да би косовска влада могла да буде формирана следећег месеца и оценио да се новим пребојавањем гласова само губи драгоцено време пошто су „избори показали вољу грађана за променама и ствари су мање-више јасне“. Поновио је да ће у новој влади бити „представници Срба са Kосова, а не представници Србије“ и да она неће политички зависити од Српске листе.

Према његовим речима, „Српска листа функционише као огранак или директорат српске владе, а не као партија, и представља интересе Србије, а не интересе Срба на Kосову“.

  • Kао будући премијер, веома сам заинтересован да саставим владу заједно са Србима којима је Kосово отаџбина, дакле, с грађанима Kосова, а не с представнициме државе која не признаје Kосово и која се свуда и све време бори против ње – рекао је Kурти.

Извор: Telegraf.rs / Tanjug

Подели:

1 thought on “КУРТИ ПОСТАВЉА УЛТИМАТУМ: „Хајде да кренемо од наших захтева“

Comments are closed.