ПУТИН СЕ ОГЛАСИО: Надам се да ће здрав разум превладати

Издвајамо Политика Свет
Подели:

Руски председник Владимир Путин упозорио је да Боливији прети катастрофа након што је председник Ево Моралес поднео оставку прошлог уторка под притиском војске, после демонстрација у којима су три особе погинуле, а преко 300 повређено.
Путин је у првом коментарисању ситуације у земљи рекао да Боливији прети сценарио као у Либији, где влада потпуни хаос после смене режима Муамера ел Гадафија, и скренуо пажњу лидерима земаља Јужне Америке да морају да се опамете.

У престоници Ла Пазу трају сукоби полиције и присталица бившег председника, док је власт у држави преузела сенаторка Ханин Ањес, која се прогласила председницом иако није добила подршку већине посланика у парламенту.

  • У Боливији нема власти. Влада анархија. То подсећа на ситуацију у Либији. Иако нема инвазије споља, држава се налази на ивици катастрофе. Надајмо се да ће здрав разум преовладати и да ће интереси народа бити на првом месту,а не партизанске амбиције – рекао је Путин.

Председник Русије одавно критикује мешање Вашингтона у дешавања у Латинској Америци, под плаштом такозване Монроове доктрине, која читаву западну хемисферу третира као „америчко двориште“ уместо као суверене нације и равноправне партнере.

  • У Латинској Америци се ствари брзо мењају. Тамо долази до упада са стране чим нешто изнутра није како треба. Америка би требало да пусти грађане ових земаља да сами решавају своје проблеме – рекао је Путин.

Извор: Курир

Подели: