СРПСКА ВОЈНА САРАДЊА У 2019: 13 вежби са НАТО и четири са Русијом! (ВИДЕО)

Издвајамо Политика Србија
Подели:

Србија је током 2019. одржала седамнаест војних вежби са другим земљама. Оне су одраз спољнополитичких приоритета прикључења Европској унији, војне неутралности, регионалне сарадње и програма Партнерство за мир.

Недавна вежба „Словенски штит“ са Русијом због ПВО система С-400 и Панцир оставила је у домаћој и међународној јавности утисак о великом значају сарадње са истоком. Бројке међутим показују да Србија и даље више сарађује са НАТО и њеним чланицама.

До краја октобра 2019. године Војска Србије је са Русијом одржала четири војне вежбе: „Словенско братство“, затим вежба Западног војног округа, „Словенски штит“ и „БАРС“.

Са чланицама НАТО и партнерима одржано је 13 вежби: „Kомшије“ и „Гвоздени мачак“ са Мађарском, „Аир Солутион“ са Румунијом, „Платинасти вук“ са САД и земљама региона, „Обазриви вук“ са САД, „Платинасти лав“ са САД, Бугарском и Грузијом, „Шабла 2019“ са Бугарском, „Балкански мостови“ са земљама региона, две провере обучености за мировне мисије (са заједничким евалуаторским тимом Србије и Шпаније), једна провера за Борбену групу ЕУ Хелброк и једна провера обучености по Kонцепту оперативних способности НАТО. Последња у низу је сајбер вежба „Сајбер Тесла“ са Националном гардом Охаја.

Најчешће и најдуже ВС последњих година сарађује са суседним земљама које су истовремено чланице НАТО и ЕУ: Мађарском, Румунијом и Бугарском као и са оружаним снагама САД.

Војска Србије је учествовала на Међународним војним играма у Русији у дисциплинама тенковски бијатлон, војни рели и снајперска граница као и на два такмичења у стрељаштву у Великој Британији у јуну и у САД у октобру.

У чему све Србија сарађује са НАТО

Србија има развијену сарадњу са НАТО у домену реформе војске, превенције корупције у систему одбране, војног образовања, уништавања и рециклаже застареле муниције као и цивилног програма Наука за мир.

У новембру је усвојен нови Индивидуални акциони план партнерства (ИПАП) између Србије и НАТО за период од 2019. до 2021. године. Војска некадашње Србије и Црне Горе у децембру 2005. била је прва државна институција која је добила признање са запада позивом из Брисела да се прикључи програму Партнерство за мир.

Већ неколико година војска учествује у Kонцепту оперативних способности, односно има јединице које су опремљене и обучене у складу са НАТО стандардима. Такође, официри ВС учествују у раду НАТО команде у Напуљу у оквиру овог концепта.

Војна делегације Србије у Бриселу има свакодневну комуникацију са представницима алијансе а посебно је интензивна са државама које нису признале једнострано проглашену независност Kосова.

Из седишта НАТО се истиче да је српска војска учествовала са НАТО експертима у обуци ирачког војног санитета.

Агенција за контролу летења Србије и Црне Горе (СМАТСА) сарађује са једном од командних центара НАТО за противваздухопловну одбрану ЦАОЦ (Цомбинед Аир Оператион Центер) јер је задужена за ваздужни простор Црне Горе која је чланица тог војног савеза.

НАТО у свим званичним документима где се спомиње KФОР никада не изоставља резолуцију Савета безбедности УН 1244 и Војно-технички споразум из Kуманова.

Искуства других неутралних земаља


Иако је Србију тешко поредити са другим европским неутралним земљама јер реч углавном о чланицама ЕУ са високо развијеним економијама њихова сарадња са НАТО је формално и фактички слична оној какву остварује Београд.

Балкан је заједнички именитељ за неутралне земље Европе. Све учествују у мировним мисијама ЕУ и НАТО у региону и често имају командне функције.

Аустријанац предводи ЕУ снаге у Босни и Херцеговини а његов сународник је на челу групе за логистику KФОР-а. Швајцарски официр заменик је команданта међународних снага на Kосову а његов ирски колега задужен је за безбедност команде KФОР-а у Приштини.

Аустрија


Аустрија сарађује са НАТО од 1995. године када је приступила Партнерству за мир. Сарађује у области интероперабилности (заједничког извођења војних операција) и учешћа у мировним мисијама. Беч 1999. године није уступио ваздушни простор за бомбардовање Србије за разлику од осталих држава из окружења, јер устав те земље забрањује сталне стране војне базе и кретање трупа на земљи и у ваздуху.

Од 2017. године Беч је стопирао европске интеграције Турске. Анкара је са друге стране уложила вето на планове војне сарадње НАТО-а и Аустрије. Сарадња је ипак настављена, али на мултилатералној основи, као и са појединим земљама чланицама. Аустријску опрему користе многе европске земље. Пиштољ „Глок“ врло је популаран код специјалних јединица земаља чланица НАТО-а и користи се у Војсци Србије и полицији.

Швајцарска


Швајцарска је као и Аустрија са НАТО сарађује од 90-их година, прво учешћем у Партнерству за мир, а затим и ангажовањем у мировним мисијама УН, ЕУ и НАТО. Одбрамбена индустрија ове алпске земље извози углавном пешадијско наоружање које је популарно међу специјалним јединицама западних држава.

Шведска


Шведска је на почетку сарађивала са НАТО пре свега у области обуке за мировне мисије и изградњу интероперабилности, финансирање цивилних пројеката, као и заједничког деловања у ванредним ситуацијама. Последњих година, посебно од оружане кризе у Украјини 2014. Стокхолм и НАТО имају још ближе везе а у тој земљи је покренута и дебата о чланству у алијанси.

Шведска учествује у Снагама за реаговање НАТО. Има право да не учествује у акцијама када процени да то није у њеном интересу, а постоји и споразум о логистичкој подршци снага које за потребе вежбе или у случају кризе прелазе територију земаља НАТО и Шведске.

Најупечатљивији је пример вежбе „Аурора 2017“, највеће у Шведској од краја Хладног рата. Тада су шведске оружане снаге добиле задатак да заједно са партнерима из НАТО увежбавају одбрану територијалној интегритета и суверенитета Kраљевине Шведске.

Такође, Шведска војна индустрија највећи део извоза и профита има од земаља чланица НАТО-а, а продаје радарску и електронску опрему, лаке преносне системе ПВО, борбене авионе и ваздухопловно наоружање.

Стокхолм учествује у мисијама под заставама УН, ЕУ и НАТО. На простору Балкана Шведска је присутна у KФОР-у. Шведски пилоти и друго ваздухопловно особље део су Хеавy Аирлифт Wинг (ХАW) иницијативе у Мађарској. Та скандинавска земља заједно са једанаест држава, углавном чланица НАТО обезбеђује стратешки транспорт авионима Ц-17 Глобемастер за потребе мисија НАТО, ЕУ и УН.

Финска


Фински ниво сарадње са НАТО је мањи у односу на Шведску и одвија се у домену мировних мисија и реаговања у природним катастрофама. Такође сарадња је веома развијена у областима родне равноправности, као и финсирања цивилних научних програма из пројекта Наука за мир. Сарадња која осим за НАТО има и значај за ЕУ јесу сајбер одбрана и борба против хибридних претњи.

Премда Хелсинки ради на интероперабилности са НАТО земљама, пре свега због мировних мисија и даље користи совјетске калибре за пушке и артиљерију. После погоршања односа НАТО и Русије модернизација је усмерена на западна решења. Хелсински је такође присутан на Балкану и има војнике у саставу KФОР-а.

Ирска


Ирска због свог географског положаја има најстабилнију политику војне неутралности. Сарадња је базирана на заједничком учешћу и обуци за мировне мисије. Даблин има јаку и дугу традицију учешћа у мировним мисијама. Године 1997. Ирска је послала мировњаке у Босну, под командом НАТО, а исто је било и на Kосову и Метохији 1999. године.

Ирска је учествовала у НАТО снагама ИСАФ у Авганистану, али тек када су те снаге добиле мандат УН. Ирци су држали обуку за разминирање и борбу против импровизованих експлозивних направа. Сарадња постоји и у програму Наука за мир, Жене, мир и безбедност, као и у иградњи интероперабилности – због заједничког учешћа у мировним мисијама.

Извор: balkansec.net / Republika

Подели: