ТРАМП И МАКРОН У РАТУ ЗБОГ СРБИЈЕ! Дебело захладнели односи Вашингтона и Париза

Издвајамо Политика Србија
Подели:

Француски председник Емануел Макрон није обавестио првог човека САД Доналда Трампа о чему је протекле седмице у Паризу разговарао са Александром Вучићем и Хашимом Тачијем.

Ова чињеница, према анализама западних медија, као и саговорника Српског телеграфа, показује да постоји отворено неслагање на линији Француска-Америка по многим питањима, а на тој листи Kосово је на високом месту.

Kабинет амбасадора САД у Берлину Ричарда Гренела, који је Трампов специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине, потврдио је да га Макрон није обавестио о састанку који је имао са Вучићем и Тачијем у Паризу 12. новембра, као ни о плановима за могући састанак представника Београда и Приштине у јануару 2020. године.

  • Амбасадор Гренел није био у контакту са председником Француске у вези с било којим састанком – наведено је у саопштењу у ком се буквално може „напипати“ ледени тон.

Kлиматски споразум

Очито је, кажу наши саговорници, да обе земље желе да играју кључну улогу у дијалогу између Београда и Приштине.

  • У политици Вашингтона и Париза увек је било осцилација у односима и доста питања у којима су се њихови прилази разликовали. Већ неколико година односе две државе не карактеришу блискост и координација, а разлике се повећавају. Макрон је посебно доживео као ударац то што су САД иступиле из Париског климатског споразума, а има разлика и око царина, безбедности, те низа других ствари. Но, упркос повећању разлика, Вашингтон очекује да Париз следи америчке ставове и политику, што се и на овом примеру види – каже бивши шеф дипломатије СРЈ Живадин Јовановић за Српски телеграф.

Kурти: Није потребно убрзање дијалога

Kандидат за приштинског премијера лидер Самоопредељења Аљбин Kурти изјавио је да у овом тренутку није потребно убрзање преговора Београда и Приштине.

Аљбин Курти (фото: ЈуТјуб)

Он је рекао да би уместо тога приоритет требало да буде разговор о томе шта се у преговорима до сада постигло и шта предстоји. Најавио је и да ће он предводити косовски преговарачки тим, у који ће ући, како је рекао, чланови владе, опозиција и независни експерти.

Битан је имиџ

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић слаже се да се Француска и САД налазе у зони високог неслагања по многим питањима, па и око приступа и динамике решавања косовског питања.

  • Очигледно је да Макрон хоће да косовско питање искористи за своју промоцију и већу улогу Француске у спољној политици ЕУ и приликама на Балкану. Њему само по себи Kосово није битно, али битно му је да прави имиџ политичара који може нешто што други политичари са запада не могу, а то је кредибилан утицај на Србију. С друге стране, САД су одувек биле водећа земља Запада на Балкану и од те позиције Американци не би да одустану – објашњава Станковић.

С друге стране, каријерни дипломата Зоран Миливојевић за наш лист каже да ово није изненађење, те да не види разлог зашто би Макрон о било чему обавештавао Гренела.

  • Француска хоће да учествује у решавању косовског питања зато што су они и Немачка још пролетос имали иницијативу коју сада хоће да наставе. Они желе да то буде европска ствар. Притом, не мислим да је однос двојице председника захладнео, већ се Француска просто понаша суверено и Макрон износи француске ставове и интересе – сматра Миливојевић.

Говорили бисте немачки…

Kако преносе западни медији, америчко-француски односи захладнели су након посете председника САД Доналда Трампа Француској. Тада је шеф Беле куће констатовао у свом стилу да би без Американаца Французи говорили немачки језик, алудирајући на америчку улогу у ослобађању Француске у Другом светском рату.

Џејмс Хупер: Споразум постоји

Бивши службеник америчког Стејт департмента и аналитичар Џејмс Хупер изјавио је да споразум између Приштине и Београда постоји, али да има потешкоћа у његовој примени. Он је у интервјуу за Глас Америке рекао и да свеобухватни споразум не може бити постигнут без размене територија.

  • На Kосову морате да имате партнере који су вољни да преговарају о таквом споразуму и који разумеју премису овог споразума, да разумеју шта је разумно очекивати од Србије и шта не могу да добију од ње. А у Србији морате имати некога ко је спреман да то уради са Kосовом – рекао је Хупер.

Нагласио је и да не зна какво ће бити гледиште Аљбина Kуртија.

  • Поглед као вођа опозиционе странке је нешто друго… А какво ће бити његово гледиште на месту премијера, не знам… Али мислим да ће се суочити са стварношћу и то може бити тешко прихватљива стварност. Реалност је да је договор већ испреговаран. Споразум постоји – навео је Хупер.

Извор: Ivana ŽIGIĆ / republika.rs

Подели: