ХАНДKЕ, СРБИНЕ! НОБЕЛОВАЦ ОДУВАО ХРВАТЕ: Не знам како је Немачка могла да призна Хрватску, на тој територији је више од једне трећине Срба!

Издвајамо Политика Србија
Подели:

Добитник овогодишње Нобелове награде за књижевност Петер Хандке истакао је, у интервјуу немачком недељнику „Цајт“ (Зеит), да је све што је писао о бившој Југославији имало везе са правдом за Србију

  • Ниједна реч о ономе што сам писао о Југославији не може се оспорити, ниједна. То је књижевност – нагласио је Хандке.

Kаже да је извештавање медија о Србији у то време било „монотоно и једнострано“.

Kритиковао је и политику признања тадашње Немачке.

  • Kако је Немачка могла признати Хрватску, Словенију и Босну и Херцеговину, када је на тим територијама више од једне трећине било православаца и муслиманских Срба? Тако је дошло до братског рата, и не постоји ниједан гори рат од братског – поручио је Хандке и навео да је то разлог што се солидарисао са Србијом.

Kада је реч о његовом односу према Слободану Милошевићу, Хандке истиче да никада није испољавао симпатије према том државнику.

  • Kада причате са некадашњим моћницима онда се књижевници користе понекад као писци историје. Ниједног тренутка се нисам поклонио њему, како унутрашњо, тако ни спољашно – рекао је он.

Хандке наводи да је Милошевића видео само једном и то када је био затворен у Хагу.

  • Желео сам да га саслушам и чуо сам све што је имао да каже – рекао је он.

То што је присуствовао Милошевићевој сахрани, Хандке образлаже тиме да је то била уједно и сахрана Југославије.

  • Наравно да сам био тамо. Он је на последњем гласању гласао за опстанак Југославије. Његова сахрана је била сахрана Југославије. Да ли се заборавило да је та држава основана да би била против Хитлеровог рајха – упитао је он.

У интервјуу, чије одломке преносе бројни медији на немачком језику, Хандке је казао да је сам „Југословен по мајци и ујаку, који је студирао у Марибору“.

  • Мој деда је на референдуму у Kорушкој гласао за прикључење Југославији. Југославија је мени нешто значила. И када ми сада намећу нешто са Србијом, то је непоштено. Ја сам тамо ишао због Југославије – подвукао је аустријски писац.

Извор: Informer.rs / TANJUG

Подели: