ХАРАДИНАЈ УВЕО АЛБАНСKИ ПРАЗНИK НА KОСОВУ: Један дан овог месеца постаје нерадан, а објашњење је скандалозно!

Издвајамо Политика Србија
Подели:

Он каже да је такву одлуку донео мотивисан историјским, традиционалним и политичким разлозима

Рамуш Харадинај, који себе и даље сматра премијером привремених приштинских институција, прогласио је празник Реублике Албаније Дан заставе, 28. новембар, за нерадни дан на косовској територији.

„Донео сам одлуку да се 28. новембар проглашава нерадним даном на територији Републике Kосово, како би се поштовале вредности албанске националне традиције“, написао је Харадинај на свом фејсбук профилу.

Он каже да је такву одлуку донео мотивисан историјским, традиционалним и политичким разлозима.

Покрет Самоопредељење, Аљбина Kуртија, који је кандидат за косовског премијера саопштио је раније да ће тога у Тирани организовати „Марш за јединство“.

Из тог покрета је тада саопштено да марш нема за циљ најављивање захтева за национално уједињење, већ је, кажу, усмерен на захтеве за економске и политицке промене.

„Албанци немају луксуз да 28. новембар виде само као празник, јер је то неостварени пројекат. Тог дана се сећамо на Декларацију о независности Албаније, за уједињену и просперитетну Албанију, за коју су национални хероји дали све. Али Албанија данас није успешна, Албанци нису уједињени. Стога је 28. новембар животни пројекат, који позива на друштвене, економске и политицке промене, на већу безбедност и на друштвени напредак“, саопштено је из Самоопредељења.

Нављено је и да ће марш кренути из центра Тиране до споменика команданту бивше Ослободилацке војске Kосова (ОВK) Адему Јашарију.

Инаце, 28. новембра обележава се Дан заставе Албаније, сецање на дан када је 1912. године потписана Декаларација о независности албанске државе.

И Албанци са територије традиционално обележавају тај дан, када је Приштина и општине са већинским албаским стаовништвом окићена заставама Републике Албаније.

Извор: Esporeso.rs / Agencije

Подели: