ТЕПИЋ: Војска скидала оружје са стокова за потребе Слободана Тешића

Издвајамо Политика Србија
Подели:

Посланица и потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије питала је председника Србије Александра Вучића да ли је тачно да је у случајевима уговарања посла са фирмама Слободана Тешића, трговца оружјем и спонзора СНС, када наменаска индустрија није имала довољно оружја, Влада Србије налагала војсци да са својих стокова скине недостајуће наоружање.

Према речима Тепићеве, то скинуто оружје потом је СДПР продавао Тешићевој фирми Карсо са Кипра.

„У то време, када се то догађало премијер Србије био је Ивица Дачић, а министар одбране Александар Вучић. Питам зато и актуленог министра спољних послова Ивицу Дачића да ли Слободан Тешић и даље има дипломатски пасош и да ли је његова ћерка Данијела запослена у министарству спољних послова“, навела је Тепић, упитавши и председника Србије Александра Вучића да ли је тачно да је резултат његовог петнаестоминутног разговора са Гораном Тодоровићем, власником фирме ГИМ у којој је запослен отац министра Небојше Стефановића, пред емисју Упитник на РТС, било то што се Горан Веселиновић активно укључио у трговину оружјем.

Она је појаснила и да никада није тврдила да се Вучић са Тодоровићем чуо телефоном и да се то догодило у РТС.

„До састанка је дошло на неком другом месту и он је трајао петнаест минута и самим тим невешта одбрана Вучића делује смешно“, рекла је посланица ССП, додајући да је јасно свима да Вучић недељама избегава да одговори на њена постављена питања.

На питање новинара да ли је тужилаштво реаговало на неки од до сада изнетих доказа, она је истакла да реакције није било, иако је тужилаштво до сада могло да покрене поступак испитивања свих наведених ствари.

„Овде чак нису важни ни сами уговори као такви, већ имате школски пример трговине утицајем“, рекла је Тепић и навела као пример када „татина фирма или фирма коју тата заступа не може да обавља посао без сагласности министарства које води син. Докле год дишем износићу податке до којих долазим. Ово се мора истерати на чистац, јер је ово неодбрањива ситуација и зато сенадам да ће се тужилаштво у једном тренутку бар због срамоте пробудити“, закључила је Мариника Тепић.

Поновила је да Вучић до сада није одговорио на питање како се догодило да спонзор СНС постане легитимни члан државне делегације, одбија да одговори зашто су отети наши држављани у Либији и како је потписан уговор са Калидом Ал Шарифом, кога је УН означио као вођу терористичке организације која је одгворна за напад у Шпанији.

Она је рекла да „вођа либијског огранка Ал Каиде“ има уговор са Тешићевом фирмом о „великој количини детонатора“ и да се на два уговора појављују фирме, како је истакла, Слободана Тешића „Партизан армс“ и „Карсо“.

„То је заправо једна хоботница фирми Слободана Тешића које су се стапале једна у другу. Осим ове две фирме у појединачним уговорима су се појављивале и Тешићеве фирме које су преименоване у Техноглобал и Партизан тех. Када рашчланите ову хоботницу, ви видите да су све оне биле појединачно повезиване за трговину оружјем“, навела је Тепић и поново упитала председника Србије зашто су отети радници српске амбасаде у Либији који су потом убијени, а за које је сам председник Србије изјавио да је њихова отмица повезана са трговином оружјем.

Извор: danas.rs

Подели: