ЗАЕВ У СТРАХУ: „Ломим се изнутра“

Балкан Издвајамо Политика
Подели:

Блокирање проширења ЕУ могло би да изазове драматична померања у целом региону, страхује премијер Северне Македоније Зоран Заев.


– Ломим се изнутра – рекао је македонски премијер у интервјуу за амерички „Њујорк тајмс“.

Лист подсец́а да је пре два месеца лидер мале балканске нације у Северној Македонији ходао усправно, уз подршку светских лидера, уз похвале првог човека УН зато што је понудио светлу тачку у проблематичном свету, а нашао се и на листи кандидата за Нобелову награду мира.

„Премијер Заев је заложио своју политичку каријеру и будуц́ност своје земље у решавању тродеценијског спора са суседном Грчком око имена земље. Уз мукотрпне дипломатије и супротно свим очекивањима, он је успео. Али данас све то изгледа далеко“, пише „Њујорк тајмс“.

Лист наводи да су очекивања била да ц́е након промена имена Северна Македонија моц́и да отвори пут ка ЕУ, али је прошлог месеца Француска ставила блокаду, тражец́и реформу у процесу приступања.

Према писању „Њујорк тајмса“, то је довело до дестабилизације македонске владе и још опасније, таква одлука доводи до статуса кво у региону у којем влада нестабилан мир још од краја ратова у бившој Југославији.

– Ово ме уништава лично, психолошки – истакао је Заев. Он је у разговору рекао да је забринут „не само за себе и своју земљу“, вец́ за стабилност целог Западног Балкана.

– Национализам и радикализам могу поново да порасту. Постоји ризик од конфликата унутар самих земаља, али и између земаља – рекао је Заев. На питање зашто се одлучио да распише ванредне изборе, Заев је одговорио да није имао избора.

– Уколико не идемо на изборе, национализам ц́е порасти. Преплашен сам – закључио је Заев у интервјуу за „Њујорк тајмс“.

Извор: Vestionline

Подели: