ЗАХАРОВА О „РУСКОМ ШПИЈУНУ“ У СРБИЈИ: Провокација пред важну посету

Издвајамо Политика Свет
Подели:

Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова оцењује да је снимак са наводним руским обавештајцем који даје новац српском официру само последња у низу провокација.

„Сада предстоји сусрет на врху, а већ смо навикли да се недељу или неколико дана пред такве сусрете појављују занимљиве приче, некакве сензације. А онда пролази време и све се то дезавуише и испоставља да је реч о јефтиној провокацији“, рекла је Захарова на редовној конференцији за новинаре.

Како је истакла, сва питања која изазивају забринутост земље решавају се одговарајућим каналима, „а према овом треба да се односимо као према провокативној причи“.

„Тим видео-снимком треба да се баве вероватно они којима је то намењено, а што се тиче широке јавности, очигледан је задатак који су поставили аутори тог тзв. филма: то су провокативне акције, покушај да се изазове одговарајуће расположење код људи пред читав низ разговора, сусрета, посета. Тако нешто смо редовно виђали. У последњих годину дана могу да наведем десетак сличних примера када су се или пред посете, разговоре, самите, или одмах после одвијале сличне провокативне приче, хибридни гестови, фејкови“, навела је Захарова.

„Ако постоје нека питања, свака држава има одговарајуће инструменте да их реши на цивилизовани начин. Ми смо сви одрасли људи и сви то одлично схватамо“, закључила је портпаролка руског Министарства спољних послова.

Захарова је истакла да се прво морају потврдити сви подаци: када је снимљен видео, ко је приказан на њему, ко га је монтирао.

„Не избегавам коментарисање. Обавезно ћу се вратити на ту тему када будем имала неке чињенице. Ми се увек враћамо ма такве случајеве онда када имамо све чињенице пред собом и када су заиста проверене“, закључила је она.

Извор: rs.sputniknews.com

Подели: