ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ О КОСОВУ: Могу да отму, да поробе, али све што је на силу то се и врати

Издвајамо Политика Православље Србија
Подели:

Патријарх Иринеј је истакао да је ова година веома значајна у историји нашег народа јер обележавамо 800 година аутокефалности СПЦ

  • Могу да отму, могу да нас поробе, али све оно што се на силу отме, то се и врати временом, за то је доказ и наша историја – рекао је поглавар српске цркве.

Ово је поручио поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј пре два дана током беседе у Нишу приликом прославе јубилеја Епархије нишке – двеста година Саборног храма Светих архангела.

  • Поред много невоља и искушења, уз помоћ Божју ми ћемо то надвладати. Имамо велики проблем Косова и Метохије, то је света српска земља, то је наш Јерусалим, наша Палестина, и ми не можемо никако пристати да га некоме поклонимо. Паметан човек то не чини – рекао је први човек СПЦ.

Он је додао да народ каже да сила отме земље и градове.

  • Могу да отму, могу да нас поробе, али све оно што се на силу отме, то се и врати временом, за то је доказ и наша историја. Петсто година су Турци владали овде, можда су многи помишљали: „Никад то неће проћи, ово ће остати турска земља.“ Није, браћо и сестре, трајала је вера у народу, нада да га Господ неће оставити, и та вера и нада је уродила плодом. Треба да се држимо те вере и Господ ће нам помоћи да сачувамо Косово – поручио је патријарх.

Он је истакао и да је ова година веома значајна у историји нашег народа јер обележавамо 800 година аутокефалности СПЦ.

Извор: Srbija Danas / Kurir

Подели: