АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР: Мој задатак је да поправим односе САД и Србије

Издвајамо Политика Србија
Подели:

Циљ Америке је да охрабри дијалог између Београда и Приштине и укаже на то колико би људи у региону имали користи од тога да се нађе решење за косовски проблем, изјавио је нови амерички амбасадор Ентони Годфри.

  • Мој задатак је да поправим односе Србије и САД, али да радим у интересу своје земље на Балкану, а интерес Америке је да Западни Балкан постане место стабилности и просперитета, где се поштују демократске вредности, где земље поштују границе и имају добре односе – рекао је Годфри у интервјуу за РТС.

Он је истакао да је то најбољи начин за пут ка Европској унији и зато је, како каже, његов циљ да употреби сву енергију и сва средства амбасаде у Београду да помогне Србији да постигне оно што је сама себи поставила – а то је улазак у ЕУ.

Навео је и да је Европска унија послала лош сигнал када је рекла да зауставља процес проширења.

  • Амерички изасланик за Западни Балкан Метју Палмер и ја смо разговарали и изразили разочарење што ЕУ није учинила корак напред. Био је то лош сигнал – рекао је амерички амбасадор.

Он, ипак, напомиње, да чланство у ЕУ остаје за Србију важан подстрек.

  • Колеге из Брисела су ме увериле да није баш дошло до потпуне промене политике и подсетили су ме да је проширење уткано у оснивачка документа Уније, тако да то питање није сасвим затворено – рекао је амабасадор.

На питање да ли вакуум који оставља одлагање проширења за неке друге утицаје на пример Русије и Кине, амерички амбасадор каже да га то не узнемирује.

  • Србија добро напредује, највећи део инвестиција долази из Европе. Европа је близу, а Кина и Русија су далеко. Разумем специјалне везе Србије са Русијом и Кином и оне су вам важне, Србија сама одлучује о својим партнерствима и ми те одлуке поштујемо – навео је Годфри.

Посебно поштујемо одлуку о неутралности и суверенитет Србије и знамо да је Србији важно да постане чланица ЕУ, рекао је амбасадор.

Према његовим речима, реформе које су урађене и оне које треба обављати због чланства у ЕУ су важне саме по себи, а не само због чланства.

Годфри је поновио да се Америка залаже да све земље у региону постану чланице ЕУ, а нарочито оне које то желе.

Извор: Танјуг

Подели: