БУГАРСКИ ПОСЛАНИК: Ми смо кључ за улазак Србије у ЕУ

Балкан Издвајамо Политика
Подели:

Бугарска мора да се веома пажљиво односи према ономе што се дешава у суседној Србији, изјавио је бугарски европосланик и бивши амбасадор у Северној Македонији Александар Јорданов за Бугарску националну телевизију.

Према речима политичара, изјава српског посланика Милована Дрецуна диктирана је намером Русије да дестабилизује ситуацију на Балкану.

„Политика Русије јасно је усмерена против тога да НАТО-у приступе нове чланице из овог региона, као и против чланства у Европској унији (ЕУ) земаља из овог региона. Од овог тренутка и наредних година бићемо сведоци широког спектра операција – и обавештајних служби и политичара – чији ће циљ бити стварање сукоба између наших земаља, па чак и међу грађанима наших земаља“, изјавио је Јорданов.

Јорданов сматра да се у Србији на највишем нивоу говори о уласку у Европску унију, али истовремено се може приметити крајње националистичка политика „која је крајње агресивна и која је, фигуративно речено, под велом неутралности. Овде се практично ствара друга руска држава на Балкану. А последња чињеница је очигледна, између осталог и захваљујући одржавању војних вежбу недалеко од наше границе, сто километара од бугарске границе“, истакао је он.

Српска страна требало би да буде веома опрезна у својим оптужбама против Бугарске, јер је управо Бугарска кључна за њихово могуће приступање ЕУ, оценио је Јорданов.

„Они не могу да постану чланица Европске уније без подршке Бугарске“, рекао је политичар.

Осим тога, Србија не може да се придружи ЕУ без чланства у НАТО-у, додао је он.

„Само чланство у НАТО-у може гарантовати безбедност у нашем региону“, закључио је Јорданов.

Извор: rs.sputniknews.com

Подели: