ОВО ЈЕ НАЗМИ – КУНЕ СЕ У ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ: Јавно жели да ОТМЕ Србији југ и ником ништа

Издвајамо Политика Србија
Подели:

Нико да стане на пут овом човеку…

Албанци с југа Србије организоваће 28. новембра тзв „Протесни марш“ по узору на онај који креће из Тиране до споменика Адему Јашарију, а иза ове колоне у Прешевској долини стоји Назми Хајредини.

Како је најављено Албанци са југа Србије обележиће Дан заставе, национални празник Албаније, тако што ће организовати протестни марш како би, према њиховим речима скренули пажњу на наводну дискриминацију, али не крију да је њихов основни захтев припајање такозване Прешевске долине тзв. Косову.

Јавно иза овог скупа и речи стало је Удружење ветерана терористичке Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе (ОВПБМ). Њихов председник Назми Хајредини каже да очекује долазак великог броја људи на овај протестни марш, којим желе да скрену пажњу на дискриминацију Албанаца на југу Србије:

  • Дискриминација је сваке године све већа. Наш основни захтев је припајање Прешевске долине Косову. То није захтев политичара, већ воља народа – рекао је Хајредини.

Хајредини је познат по својим чврстим ставовима и жељама да припоји југ Србије независном Косову, а касније великој Албанији.

Он је био један од бораца и команданата Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе, а након гушења те буне наставио је и даље да износи сепаратистичке ставове.

Како сазнаје Еспресо Хајдерини је идеју за протесни марш добио лично од Аљбина Куртија, јер огранак Самоопредељање је један од организатора протесне шетње у Тирани.

  • Хајдерини је у тесној вези са лидерима Албанац у Приштини, а с обзиром на екстремне ставове логично је да је близак Самоопредељењу. Наводно су и Хајдерини и Курти у родбинској вези – открива наш извор из Бујановца.

Према његовим речима Албанци с југа ће протесним маршом желети пре свега да покажу јединство са Албанцима у Албанији, а Дан заставе је идеална прилика за тако нешто.

На Хајдеринијевом фејсбук профилу могу се видети фотографије на којима Назими позира испред заставе Албаније и мапе велике Албаније, као и да испред заставе САД прави албанског орла, али и да ветерани ОВПБМ са свим ратним обележијима организују најнормалније састанке у Србији.

Према првим најавама, скуп у Прешеву се организује под слоганом „Доста више, Долина тражи решење“, а подржава га и Исламска заједница ове општине.

Почетак протеста је заказан за 11 часова. Очекује се да се прочитају захтеви који се истовремено упућују и државним и међународним институцијама.

Удружење ветерана ОВПБМ постоји од 2004. године. Оно је организатор манифестације „Дани капетана Лешија“, када се одаје почаст убијеном команданту терористичке ОВПБМ Ризвану Ћазимију.

Извор: Espreso.rs

Подели: