ЗАТЕГНУТИ ОДНОСИ НЕМАЧКЕ И ФРАНЦУСКЕ: Меркелова се обрушила на Макрона, избила свађа међу политичарима!

Издвајамо Политика Свет
Подели:

Разговор двоје лидера истиче у први план озбиљно затегнуте односе Француске и Немачке

Однос између француског председника Емануела Макрона и немачке канцеларке Ангеле Меркел отежавају различити политички приступи двоје шефова влада. На маргинама прославе 30. годишњице пада Берлинског зида, немачка канцеларка је у приватном разговору оштро критиковала колегу, преноси „Њујорк тајмс“.

  • Схватам вашу потребу за реметилачком политиком. Али смучило ми се да скупљам крхотине. Стално морам да лепим шољице које сте ви разбили, само да бисмо могли да седнемо и попијемо шољу чаја – рекла је наводно Макрону неуобичајено љута Ангела Меркел.

Макрон је раније оштро критиковао НАТО и проузроковао гневне реакције у савезу. У интервјуу „Економисту“ француски председник закључио да је савез због недостатка договора доживео „мождану смрт“, да би Меркел одмах након тога одбацила његове тврдње као претеране.

Када је Европска унија у питању, Макрон је недавно уложио вето на почетак приступних преговора с Албанијом и Северном Македонијом, иако су обе земље започеле тешке реформе како би испуниле критеријуме, а Северна Македонија је на захтев суседне Грчке чак променила име.

Разговор двоје лидера истиче у први план озбиљно затегнуте односе Француске и Немачке, као и тензије везане за скраћени састанак НАТО у предграђу Лондона, који је пажљиво спуштен са нивоа самита у ранг скупа лидера ради прославе 70. годишњице савеза.

  • Односи између Француске и Немачке одавно нису били тако лоши. Скоро нисам доживела такву огорченост и неразумевање – изјавила је Клаудиа Мајор, аналитичар безбедности при Немачком институту за међународну политику и безбедност.

Као амбициозан француски председник с готово краљевским овлашћењима, Макрон све више губи стрпљење због успореног прагматичног приступа Ангеле Меркел, немачког федерализма и коалиционе владе, изјавила је Мајор.

Његова жеља, „на његов нестрпљив и готово нервозан начин“, да „предводи и ремети“ у сукобу је с немачким системом, који је веома успорен током последњег мандата Ангеле Меркел и у тренутку када коалиција настоји да преживи, додала је она.

Немачка ће након Макронове критике ипак ставити на пробу политички договор у НАТО. Немачки министар спољних послова Хајко Мас (СПД) у среду је на састанку НАТО у Бриселу предложио увођење комисије стручњака., коју би водио генерални секретар Јенс Столтенберг, а која би имала задатак да надомести „недостатак политичке дискусије у савезу“.

Други узрок иницијативе су потези САД и Турске у Сирији, без договора с НАТО. Америка је повукла снаге са севера Сирије, отворивши пут турској офанзиви против курдске милиције Народне заштитне јединице (YПГ), што је изазвало критике готово свих других партнера у савезу.

  • Не могу само да седим и да се претварам да се ништа није десило – одговорио је Макрон на састанку са Меркеловом, алудирајући на поступање САД и Турске, преноси „Њујорк тајмс“.
  • После Макроновог оглашавања и самосталног деловања Америке и Турске у Сирији, за министра Маса је очигледно да постоји акутан недостатак такве расправе о великим стратешким темама и да је она неопходна – наводи се у саопштењу немачког Министарства спољних послова.

Извор: Espreso.rs / Focus.de

Подели: