БОРИС МАЛАГУРСКИ ЗА КРЕМЛИН: Многе војне пучеве широм света изводе САД

Издвајамо Интервјуи
Подели:

Наш гост је Борис Малагурски филмски режисер, продуцент, сценариста, телевизијски водитељ. Интервју за српско-руски информативни портал Кремлин – kremlin.rs преносимо у целости.

КРЕМЛИН: Ваши филмови „Тежина ланаца 1 и 2“ су добро прошли код публике, како је прошао „Тежина ланаца 3“? Какви су утисци и критике, поготово у САД где су Албанци покушали да прекину једну од Ваших промоција?


БОРИС МАЛАГУРСКИ:
Утисци су врло позитивни, успели смо да представимо филм у градовима широм Северне Америке и Западне Европе и наишли на одушевљење публике, неретко и овације након премијере.

Прилазили су ми многи људи након пројекција да ми кажу да је „Тежина ланаца 3“ најбољи документарни филм који су икада гледали и мени је заиста изузетно драго због тога. Албанци у Њујорку су покушали да спрече премијеру овог филма и организовали су насилан протест испред биоскопа на Менхетну где се пуштао филм.

Један Албанац је чак и ухапшен од стране њујоршке полиције након што је насрнуо на публику. Поручио сам им да истину не могу да сакрију и посветио ту премијеру њујоршкој полицији која је заштитила публика и макар тада стала на страну правде.


КРЕМЛИН:
Како је финансирано снимање филма? Познато нам је да Вам држава није дала динар, а рецимо даје другима за много лошије пројекте у сваком смислу те речи?


БОРИС МАЛАГУРСКИ:
Не бих коментарисао квалитет пројеката које држава финансира, не би било коректно према колегама из филмског света, али јесте поражавајуће када гледате како наша држава финансира словеначке и хрватске филмове милионима динара грађана Србије, а за филм о угрожености нашег народа одбијају да одвоје средства.

Никада ни за један филм нисам добио подршку Филмског центра Србије, а разлози које су ми дали за одбијање подршке филму „Тежина ланаца 3“ били су да је филм „исувише научно-истраживачки“ и „превише друштвено ангажован“. Замислите! У свакој нормалној земљи би то били аргументи за одобрење подршке неком документарном филму.

Та одлука ФЦС остаће мрља у историји наше земље, док ће на светлим страницама историје бити исписана имена свих који су несебично донирали за овај филмски пројекат. Без подршке наших људи широм земље и света, овај филм не би био снимљен и зато је „Тежина ланаца 3“ прави народни филм. 


КРЕМЛИН: Шта мислите о војним пучевима (државним ударима), ко их изводи, народ или је у питању нека друга кухиња. Конкретно, последњи пуч се десио у Боливији…?


БОРИС МАЛАГУРСКИ: Тешко је прецизно одговорити на широка питања, али чињеница је да многе војне пучеве у данашњим светским околностима иницирају, финансирају и неретко спроводе Сједињене Америчке Државе, односно западне обавештајне агенције.

Мешају се и други, али САД је шампион мешања у унутрашње послове других држава. Што се тиче пуча у Боливији, ту је више него очигледно да су САД умешале прсте – сама чињеница да су Американци понудили да демократски изабраног председника Боливије Ева Моралеса авионом одведу што даље од Боливије показује који је њихов интерес у тој земљи.

Одмах након пуча је састављен председнички кабинет искључиво од чланова боливијске про-америчке бизнис елите, без иједног домороца, иако домороци чине 40% становништва у тој земљи. Американци се сете „људских права“ само када нека држава не испуњава њихов диктат.


КРЕМЛИН:
Шта мислите о учешћу Срба у војним пучевима(државним ударима) широм света, на пример Срђе Поповића и његовог „Отпора“? Постоје слике као докази, последња је Срђа Поповић и активиста која је против Моралеса?


БОРИС МАЛАГУРСКИ:
Више пута сам говорио о штетном дејству организације „Канвас“ коју предводи екипа окупљена око Срђе Поповића.

Они су од револуције направили бизнис и то је изузетно штетно за демократију свуда у свету. Чињеница да се Срђа Поповић сликао са анти-Моралес активистима свакако изазива сумњу да је и он умешан у дешавања у Боливији, мада су његове методе углавном суптилније – утицање на изборе, саботирање противника и сл. Американци бирају опцију војног пуча онда када „Канвас“ не донесе жељене резултате.

Ипак, када постоји довољно свести код грађана о томе којим путем земља треба да иде, и „Канвас“ и ЦИА су немоћни да било шта учине.


КРЕМЛИН: Да ли у Србији влада медијски мрак, корупција и труо систем и како променити све то? Која је ваша визија за бољу будућност Србије и света?


БОРИС МАЛАГУРСКИ:
У Србији већ деценијама влада медијски мрак, али чини се да је ситуација гора него икада, јер се систем храни поларизацијом друштва, а медији се понашају као навијачи. И зна се за кога 90% њих навија.

Али чак и оних 10% су махом про-системски, ма колико покушавали то да сакрију критиковањем власти. И ту заправо видим целу трагедију наше медијске сцене – новинари пишу о дрвећу, а ретко о шуми, односно баве се дневно-политичким темама, а никад о ширим системским проблемима.

У таквој ситуацији расте апатија у народу и делује да нам нема спаса, што опет одговара трулом систему. Како променити све то? Ширити свест алтернативним каналима и створити систем који ће функционисати у интересу грађана, а не корумпиране политичке елите.

Визија боље Србије је нешто што је немогуће у једном интервјуу представити, али, ево, замислите земљу у којој можете сваки посао поштено да завршите без везе и без помоћи политичке партије. Таквих земаља у свету има колико хоћете, зашто не би и Србија била једна од њих? А све што желим Србији, желим и целом свету, јер никоме не желим зло.


КРЕМЛИН: У народу сте познати као неко ко је против глобализма, неолиберала и банкара, како се изборити са свима и како променити систем у корист обичних грађана?


БОРИС МАЛАГУРСКИ:
Да бисмо променили систем, морамо да променимо себе. Често полазимо од тога да је за промене система неопходно да се пробуди огромна већина грађана. То је сасвим погрешан приступ.

Потребно је да мала група добро организованих појединаца својим примером покаже како је могуће променити ствари на боље. Ја то чиним кроз филм и до сада сам са својим тимом остварио резултате на које се поносимо.

Филмом „Косово: Моменат у цивилизацији“ успели смо да утичемо на то да тзв. „Република Косово“ не аплицира за чланство у Унеску 2017. године. Филм „Тежина ланаца“ уврштен је у каталог Библиотеке Конгреса САД, што значи да када једног дана утихне пропаганда СиЕнЕн-а, тај филм ће остати као сведок једног од најтежих периода за наш народ.

Да не набрајам даље, суштина је да свако на свој начин допринесе тако што ће ширити свест, идентификовати људе са којима може да гради критичну масу и да се утиче на промене у друштву кроз активизам. Промене више нису ствар избора, већ питање голог опстанка.


КРЕМЛИН: Ваши радови говоре најбоље о Вама, шта можемо да очекујемо од Вас у будућности, да ли ћете наставити са снимањем филмова или ћете се активније укључити у политику?


БОРИС МАЛАГУРСКИ: Видећемо.


КРЕМЛИН: Где и како људи могу гледате ваше филмове?


БОРИС МАЛАГУРСКИ: Велики део мојих филмова су на Јутјубу, филм „Косово: Моменат у цивилизацији“ је на сајту Вимео, а за информације о пројекцијама филма „Тежина ланаца 3“ сви заинтересовани могу да посете званичан сајт филма: https://weightofchains.ca/three/

Интервју са Борисом Малагурским водио директор – главни и одговорни уредник Дејан Бојковић.

Извор: Српско-руски информативни портал Кремлин – kremlin.rs

Подели: